General Duško Žarković novi komandant RV i PVO

Vesti 05. jun 201815:16 > 15:31
Izvor: vs.rs/Jovo Mamula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaz o postavljenju brigadnog generala Duška Žarkovića na novu dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Brigadni general Duško Žarković, koji je 2006. godine završio Generalštabno usavršavanje, obavljao je dužnost načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i komandanta 250. raketne brigade, kao i dužnost načelnika štaba Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i pomoćnika komandanta Vazduhoplovstva i PVO za operacije.

Dosadašnji komandant RV i PVO bio je general Ranko Živak.

Brigadni general Duško Žarković rođen je 26. januar 1968. godine u Benkovcu. Završio je Generalštabno usavršavanje 2006. godine, kao i Generalštabnu škola VJ, 1999.

Obavljao je i dužnosti načelnika Uprave za operativne poslove (J-3), Generalštaba Vojske Srbije,  zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, komandanta 250. raketne brigade za PVD, načelnika štaba Komande Vazduhoplovstva i PVO. Bio je i pomoćnik komandanta Vazduhoplovstva i PVO za operacije, načelnik Odeljenja za operativne poslove, načelnik Odseka za operativne poslove i borbena dejstva, referent u Odseku PVO, Komanda Korpusa PVO, zastupnik komandanta samohodnog raketnog puka, kao i načelnik štaba samohodnog raketnog puka, načelnik odseka za operativno-nastavne poslove u komandi samohodnog raketnoga puka, komandir samohodne raketne baterije, kao i komandir komandnog voda u srednjoj samohodnoj raketnoj bateriji.

U potpukovnika je unapređen 2003, u pukovnika 2008, a u brigadnog generala 2012. godine.

Duško Žarković je odlikovan medaljom za revnosnu službu, vojnom spomenicom za obeležavanje jubilarnih godišnjica VS, vojnom spomen-medaljom za revnosnu službu za 20 godina, vojnom spomenicom za učešće na združenim taktičkim vežbama, vojnom spomen-medaljom za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ, medaljom za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, kao i ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena i vojnom spomenicom za obeležavanje jubilarnih godišnjica JNA.