Zaštita uzbunjivača – zakon odličan, a praksa?

Vesti 05. jun 201818:23 > 18:24
MorgueFile

Uzbunjivači su potrebni Srbiji jer oni ne narušavaju, već štite sistem. To je ocena predsednika Srbije na konferenciji o zaštiti uzbunjivača, koju je organizovao portal Pištaljka.

Iako je ocena antikorupcijskih tela da je Zakonom o zaštiti uzbunjivača napravljen korak napred, i dalje ima ljudi koji, zbog toga što su ukazali na korupciju, trpe posledice i nemaju adekvatnu pravnu zaštitu.

„Položaj uzbunjivača u Srbiji je bolji nego što je bio pre usvajanja Zakona o zaštiti uzbunjivača“, Vladimir Radomirović iz Pištaljke.

„Zakon donet 2014. je odličan zakon“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

„Uzbunjivači dobijaju zaštitu pred sudom, sistem se pokrenuo“, kazao je Vučić.

 Možda sistem jeste, ali jedan slučaj nikako da se pokrene. Slučaj bivšeg direktora Hitne pomoći, koji je, pošto je ukazao na sumnjivu spregu lekara i pogrebnika, hitno smenjen. Tada počinje njegova pravna borba.

„I sada je ista meta isto odstojanje, kao i pre 12 godina kada je sve počelo. Puno puta sam imao utisak kao da je pobeda za istinu i pravdu nekako na dohvat ruke ali uvek je izmicalo“, kaže lekar Boris Josifovski.

Da pobedi nije mu pomogao ni izveštaj komisije za vanredni stručni nadzor, koja je, tvrdi doktor Josifovski potvrdila ono o čemu je govorio. Njegov govor na konferenciji o uzbunjivačima slušao je predsednik Srbije.

„Ako su tačni nalazi komisije o kojoj ste govorili, onda je naša sramota što nismo reagovali na bolji način. Pokušaću da neku sledeću konferenciju ne dočekam sa istim odgovorom i da ne budem kao danas postiđen“, dodao je Vučić.

Da predsednik ne bi bio postiđen pravosuđe mora da radi drugačije, i procesuira one na koje uzbunjivači upiru prstom.

„Pištaljka je postigla dogovor sa Republičkim javnim tužilaštvom da radimo zajedno na slučajevima korupcije i verujemo da će ta saradnja dovesti, naravno ne odmah, do ozbiljnih optužnica i konačno do presuda protiv čak i onih koji umaju politčke veze“, kaže Radomirović.

Do tada, uzbunjivačima pravda često deluje, ne samo spora, već i nedostižna.