Komisija: Motiv ubistva Pantića pljačkaška privatizacija

Vesti 08. jun 201810:33 > 10:41
N1

Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je žaljenje što ni 17 godina od ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine, izvršioci i nalogodavci tog zločina nisu privedeni pravdi.

Navodeći da rad na tom predmetu nikada nije bio intenzivniji, Komisija je navela da su pred pravosudnim organima saslušani svi svedoci i da se njihove izjave nalaze u tužilačkim spisima.  

„Komisija je na osnovu do sada prikupljenih dokaza ubeđena da je motiv za ubistvo kolege Pantića pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito i koja je ostala bez sudskog epiloga. Predmeti u vezi s tom privatizacijom nalaze se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali za sada bez rezultata, i pored nespornih dokaza koji postoje“, piše u saopštenju. 

Komisija je najavila da će upoznati državne organe sa svojom ocenom o tome kako su česte izmene sistema i promene procedure „pogodovale nekažnjivosti odgovornih za ubistva novinara“.

„Protok vremena postaje sve veća prepreka efikasnom prikupljanju validnih dokaza, ali i neefikasnost našeg krivično-pravosudnog sistema, koji je u ovom slučaju pokazao sve svoje sistemske slabe strane. Pravda je dostupna samo kada je postupanje državnih, prvenstveno pravosudnih organa, sistemski usmereno na prikupljanje dokaza u što kraćem vremenu“, stoji u saopštenju.  

Komisija je ocenila i da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija „zaprepašćujuće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća“.  

Dopisnik „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u hodniku ispred svoga stana u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.