Poverenik pokrenuo predlog za ocenu ustavnosti Zakona o BIA

Vesti 14. jun 201814:13 > 18:27
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Ustavnom sudu predloge za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Šabić je podneo predloge navodeći da su nakon izmena sprovedenih tim zakonima, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i BIA „praktično izuzeti iz jedinstvenog sistema slobode pristupa informacijama uređenog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao jedinstvenog sistema zaštite tajnih podataka uredjenog Zakonom o tajnosti podataka“.

„Odredbe koje predviđaju da na predlog Ministarstva odbrane Vlada ‘bliže uređuje’ podatke koji se ‘štite’, odnosno ‘ne mogu učiniti dostupnim javnosti’, kao i odredbe kojima se neki dokumenti BIA klasifikuju po vrsti a ne s obzirom na sadržinu, ne samo da su suprotne odredbama oba pomenuta zakona čime se narušava jedinstvo pravnog sistema, nego i članu 51. Ustava kojim je određeno da se pravo na pristup informacijama koje su u posedu državnih organa ostvaruje u skladu sa zakonom“, naveo je poverenik.

On je naveo i da „sporna odredba“ člana 102. Zakona o odbrani nije u skladu ni sa članom 41. Ustava Srbije, kojim je proklamovano da je Vojska Srbije pod demokratskom i civilnom kontrolom, jer, kako je ocenio, „otvara mogućnost da se prava javnosti ograničavaju, čak i isključuju i mimo kriterijuma i uslova utvrdjenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o tajnosti podataka“.

„Odredbe člana 20v Zakona o BIA kojima se uređuje obrada podataka o ličnosti u postupku bezbednosne provere, kojima se uz ostalo predviđa da direktor BIA praktično uređuje obradu podataka, suprotne su članu 42. Ustava Srbije koji predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom“, kaže se u Šabićevom saopštenju.

Ministarstvo odbrane odbacilo primedbe Poverenika

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se izmena Zakona o odbrani štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana.

„Neistina je da su izmenama Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izuzeti iz jedinstvenog sistema pristupa informacijama od javnog značaja, već su kao i u svim armijama sveta definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je pozvalo Poverenika da građanima Srbije kaže u kojoj državi ne postoje tajna vojna dokumenta. 

„Bilo bi dobro da Poverenik kaže i na koji način se doprinosi bezbednosti građana ukoliko se prihvati njegov predlog da se sva vojna dokumenta na baš njegov zahtev mogu staviti javnosti na uvid“, navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo odbrane Srije smatra da je „današnje saopštenje Poverenika, nažalost još jedna potvrda da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira s Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena“.