Slučaj novinara – fale informacije, ne i teorije zavere

Vesti 16. jun 201818:06 > 18:27
N1

Pre više od 24 sata predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je nestali novinar Stefan Cvetković pronađen "živ i zdrav" u Beloj Crkvi. Međutim, još nema odgovora na brojna pitanja - Cvetkovićevi telefoni su i dalje nedostupni, a njegova majka Slavica za N1 kaže da se još nije vratio u porodičnu kuću u kojoj inače živi.

I dok fali informacija – ne fali teorija zavera, od kojih su najčešće one da je nestanak novinara zapravo deo „specijalnog rata“ koji se vodi protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Gde je tačno pronađen, gde je bio, zašto je nestao novinar Stefan Cvetković – pitanja su na koja nisu odgovorili ni tužilaštvo ni policija.

„Stefan Cvetković je dao izjavu u svojstvu građanina, koja se može smatrati prijavom za protivpravno lišenje slobode. U tom pravcu nije mu bio potreban advokat. Za sada nije ni osumnjičen ni ništa slično, nego se tretira kao oštećen. Dakle, procedura sa državnim organima je završena. Detalje ćemo kasnije saopštiti“, navodi Tužilaštvo.

Detalje nam je, mada selektovane, pre tužilaštva saopštio predsednik Republike – zajedno sa ministrom policije i šefom Bezbednosno informativne agencije. To nam ukazuje na jasno brisanje zvanične podele vlasti, kaže urednik Bete Dragan Janjić.

„Mislim da se oko ovoga namerno pravi opšta galama. Rekao bih da predsedniku Vučiću, odnosno vladajućem bloku, uopšte nije odgovaralo da se ovo desi i da su oni reagovali onako kako su umeli. To reagovanje je bilo malo ishitreno i sa suviše spina“, smatra Dragan Janjić.

Suviše spina i velika salata, dodaje novinarka Novog magazina Nadežda Gaće.

„Da se ostane samo na slučaju novinar, a da pritom ne bude sve što je danas poteškoća u Srbiji, sve je tamo juče izgovoreno na konferenciji za štampu – tako da smo imali jednu veliku salatu na stolu, od akciza preko plata, do napada, nerazumevanja Zapada prema nama“, kaže urednica Novog Magazina Nadežda Gaće.

Tezu da je nestanak novinara Stefana Cvetkovića zapravo napad na državu, tačnije na Aleksandra Vučića – posle predsednika ponovili su i tabliodi na naslovnim stranama, ali i ministar spoljnih poslova na javnom servisu – svi uz konstataciju da je na delu specijalni rat.

„To se ne može gledati kao izlovan slučaj. Svedoci smo poslednjih meseci brojnih lažnih vesti, od priča o zatrovanoj vodi do navodne pripreme upada na sever Kosova. Sve je to deo koncepta gde se koriste metode specijalnog rata sa namerom da se izazove destabilizacija Srbije. To ne dolazi samo iznutra“, rekao je ministar spoljnih poslovda Ivica Dačić.

Novinari podsećaju i da nestanak Stefana Cvetkovića nije bio lažna vest, jer zaista niko nije znao gde se on nalazi, pa je javnost sasvim opravdano bila zainteresovana. Za razliku od navodne smrti bebe zbog protesta na putevima – koja je očigledno bila lažna vest, ali se najviši državni funkcioneri nisu potrudili da je demantuju.