Cvetković se prvi put obratio, mnoga pitanja čekaju odgovore

Vesti 18. jun 201818:05 > 18:09
N1

Novinara Stefana Cvetkovića je, prvi put od kada je nestao, javnost mogla da vidi u živom obraćanju na njegovom Fejsbuk profilu, ali su i dalje nepoznati detalji njegovog nestanka. Stefan Cvetković je za Betu izjavio da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodelilo 24-časovno obezbeđenje.

„Rečeno mi je da su procene moje bezbednosti takve da mi je potrebno 24-časovno obezbeđenje MUP-a. Ja sam rekao da se ne protivm tome, ukoliko je njihova procena takva“, rekao je Cvetković. 

Cvetković bi u utorak trebalo da održi konferenciju za novinare, a predstavnici novinarskih udruženja upozoravaju da bi se, ukoliko se ne utvrdi šta se tačno dešavalo, cela profesija mogla naći u problemu.

Novinar Stefan Cvetkovic prvi put od svog nestanka, a zatim i od kako je saopšteno da je pronađen, obratio se javnosti – kratkim videom koji je objavio na svom profilu nna Fejsbuku.

„Veliki pozdrav za sve i koristim ovu priliku da se javno zahvalim svim ljudima koji su pokazali ogromno interesovanje, brigu i učinili napor da se na svaki način meni pomogne. Veliki pozdrav i uskoro ćemo da pričamo i razgovaramo, fizički sam dobro, postoji neki pritisak, mislim da sam od onih ljudi koji može da istrpi pritisak. Kume, imaš ti nešto da kažeš? Ti si sve rekao, da si ti nama živ i zdrav“.

Predstavnici novinarskih udruženja u Srbiji ističu da bi ceo ovaj slučaj morao što pre da se potpuno razjasni.

„Ovde je mnogo nepoznatih detalja, mnogo nepoznatih činjenica i plašim se da cela novinarska profesija može biti u problemu, jer čini mi se da imamo slučaj da neko ko stalno viče vuk vuk, kada dođe vuk niko ga više ozbiljno neće shvatiti. Mi smo, čini mi se, sa Stefanom Cvetkovicem, u toj sitauciji“, smatra predsednik UO UNS-a Petar Jeremić.

„Jedna od mogućnosti je da se zbog ovolikih nejasnoća i svega što se desilo, da neki drugi ozbilni slučajevi ili nestanka ili bilo čega da prosto bude drugačija reakcija. Recimo da ne bude potrage, ili bar ozbiljne potrage, da se kaže ma to su novinari oni uvek izmišljaju nešto, spinuju, posebno opozicioni“, rekla je članica IO NUNS-a Jelka Jovanović.

Istovremeno, povodom istrage o nestanku i pronalaženju Stefana Cvetkovića, sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, na svom blogu, upitao je da li je i tužilastvo u Srbiji „kidnapovano“.

„Kako da znamo da, recimo, i tužilac nije otet i da, dok mi ovde razgovaramo, vezanih ruku ne čami u nekom podrumu u koji mu samo donose akta na potpis? To bi bilo prilično uznemirujuće, zar ne? Ili pak da čitava institucija javnog tužilaštva nije kidnapovana i naterana da se ponaša kao da je sve u redu?“, naveo je Majić u tekstu koji ima formu zamišljenog dijaloga.

Majić ukazuje da je infomacije o ovom slučaju, umesto predsednika Srbije, ministra unutrašnjih poslova i direktora BIA, javnosti trebalo da iznese republički javni tužilac ili barem javni tužilac koji obrađuje taj predmet.