Kuća dvehiljaditom korisniku Regionalnog stambenog programa

Vesti 23. jun 201812:04 > 12:09
Ministarstvo spoljnih poslova

Ključevi montažne kuće uručeni su u Bačkoj Palanci Zoranu Mileusniću, izbeglici iz Hrvatske, koji je 2.000. korisnik kome je rešeno stambeno pitanje kroz Regionalni stambeni program.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na ceremoniji uručenja ključeva zahvalio Mileusniću koji je posle 20 godina dobio svoj dom, na strpljenju i istrajnosti, navodeći da je on primer da rešenja ipak postoje i da oni koji su izbegli i raseljeni iz svojih domova nisu zaboravljeni.

„U tome leži prava snaga i cilj Programa, da praktičnim sredstvima doprinese poboljšanju životnih uslova i prevazilaženju teške izbegličke situacije“, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo.

On je dodao da je do sada zbrinuto gotovo 2.000 porodica i da očekuje da će do kraja godine biti isporučeno još konkretnih rešenja.

Dačić je podsetio da Srbija sprovodi Program kroz osam potprojekata, kroz koje se dodeljuje četiri tipa stambenih rešenja: pomoć pri kupovini seoske kuće sa okućnicom, dodelu paketa građevinskog materijala, izgradnju montažne kuće i dodelu stanova.

„Trenutno je otvoreno 25 gradilišta širom Srbije, a u pripremi je otvaranje i novih gradilišta. Očekujemo, takođe, i dodelu još 30 montažnih kuća i 100 paketa građevinskog materijala“, rekao je Dačić.

On je zahvalio pojedincima i institucijama na anažovanju u Programu, kao i međunarodnim partnerima i bilateralnim donatorima, koji su prepoznali značaj Programa i pomogli da se realizuje.

Zoran Mileusnić je jedan od izbeglih Srba iz Hrvatske koji je 1995. godine došao u Srbiju tokom operacije Oluja, sa bratom i roditeljima. Nastanio se u Bačkoj Palanci, oženio i dobio dvoje dece.