Novi dan o dijalogu Beograda i Prištine

Vesti 23. jun 201812:30 > 19:14
N1

U krugovima EU u Briselu se od runde dijaloga Beograd-Priština i susreta Vučić-Tači očekuje napredak, što bi uvažili i šefovi diplomatija EU koji u utorak treba da ocene kako napreduju reforme među partnerima na Zapadnom Balkanu, posebno uključujći izglede za konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine.

U okviru teme jutra o tome govori direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. U Prištini je je o istoj temi naša reporterka Zana Cimili razgovarala sa političkim analitičarem Behljuljem Bećajem. 

Na Fakultetu političkih nauka sutra počinje program pod nazivom „Leadership Academy for Development“. Tema koja će se naći u fokusu je „Uloga javnih politika u razvoju privatnog sektora“ Cilj ovog programa je da pomogne obuci državnih službenika i poslodavaca u zemaljama u razvoju koji bi na taj način doprineli ekonomskom osnaživanju privatnog sektora. Učesnici iz čitavog regiona imaće prilike da stiču nova znanja u ovoj oblasti od jednog od najpoznatijih politikologa na svetu, profesora sa Stenforda Fensisa Fukujame, kao i finansijskog stučnjaka sa Stenforda Majkla Benona. Više o programu reći će nam Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Štampu ovog jutra listamo sa piscem Miomirom Petrovićem. 

Već petu godinu zaredom Vila Stanković krajem juna meseca postaje Glob teatar, a Dunav se pretvara u Temzu. Gosti sa svih strana sveta, dolaze nam i igraju Šekspira. 

Iznenađujuće forme smeštaju najpoznatija Šekspirova dela u današnjicu, u moderno doba. Predstava „Molim, nastavite“ je priča o Hamletu, odnosno suđenje Hamletu za ubistvo Polonija koje će voditi pravi advokati i sudija, a konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika. Tim povodom moji i vaši goti su Miodrag Majić sudija Apelacionog suda, i Aleksandra Delić izvršna producentkinja festivala. 

Grupa Galija objavila je svoj 15. studijski album, „U raju iznad oblaka“, sa deset pesama. Stari progresivni zvuk, Galija kombinuje sa trendovima savremene produkcije, a muzičke poruke dopunjuje poezija nekoliko znamenitih srpskih pesnika. Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, biće gost Novog Dana. 

„Pre nego što roboti preuzmu svet“ slogan je ovogodišnjeg, petog po redu festivala Novi tvrđava teatar koji se pod vedrim čortanovskim nebom u Vili Stanković odvija od 3. do 8. jula. Gošća Novog Dana biće Vida Ognjenović selektorka i direktorka umetničkog programa.