Srbija vodeća u Evropi po broju lakog naoružanja

Vesti 25. jun 201821:11 > 21:16
N1

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju lakog naoružanja i praktično svaki četvrti građanin ima oružje u kući, pokazala su istraživanja. Organizacija Small Arms Survey objavila je, prema svom istraživanju, da prvo mesto dele Srbija i Crna Gora koje na 100 stanovnika imaju 39,1 komad lakog naoružanja.

Filip Stojanović iz Centra za istraživanje javnih politika kaže da podaci MUP-a kažu da je nemoguće utvrditi količinu ilegalnog oružja, i da je to otprilike 20 procenata na količinu legalnog.

MUP je naveo da Srbija predstavlja tranzitnu zonu gde se ilegalno oružje krijumčari, gde se iz Turske prenosi na jug Srbije, pa u zapadnu Evropu, dodao je.

To je bezbednosni rizik, kaže, ali isto tako i nesavesno držanje legalnog oružja u kući.

Govoreći pozivu policije na predavanje naoružanja, podseća da je od 1992. godine bilo sedam krugova te legalizacije. Podseća da su građani potpuno amnestirani pri predaji malokalibarskog naoružanja. Najveća je bila zaplena 2003, za vreme akcije „Sablja“, dodaje.

Najčešće te kampanje nisu dobro ispromovisane, pokazala su istraživanja, i građani obično ne znaju od kada do kada mogu da predaju oružje i pod kojim uslovima, navodi gost N1.

Ministar može da raspiše legalizaciju, ali nije jasno koji su kriterijumi, zašto se u određeno vreme raspisuje, navodi.

U istraživanju smo došli do zaključka da te akcije treba da se lokalizuju, da se sprovode u lokalnim zajednicama, dodaje.

Centar za istraživanje javnih politika radio je prošle godine istraživanje o zloupotrebi oružja i rodno zasnovanom nasilju.

„U proteklih šest meseci u Srbiji je ubijeno 18 žena, i to je katastrofalan podatak“, kaže gost N1.

On navodi da se ne dešava da žena bude ubijena samo vatrenim oružjem, ali da se ono često koristi kao sredstvo zastrašivanja da se nasilje u porodici prijavi, i to ne samo ilegalno oružje, već i legalno, pa čak oružje ljudi koji rade u organima reda, navodi. Ističe da žene treba da se osnaže po tom pitanju.

Kriterijumi za nabavku oružja su sada oštriji, ali nedovoljno se radi na kontroli, navodi.

On kao problem navodi i šenlučenje – upotrebu oružja na proslavama, svadbama…

Celo gostovanje pogledajte u videu: