Jukom: Izveštaj SE o torturi u Srbiji je poražavajući

Vesti 26. jun 201818:04 > 18:07
N1

Srbija je ostvarila napredak u prevenciji i iskorenjivanju svih oblika torture, ali i dalje postoji veliki broj slučajeva neadekvatnog postupanja nad pritvorenim i zatvorenim osobama, ocenili su u Beogradu učesnici konferencije povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške za žrtve torture.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu podsetio je na skupu u Pres centru UNS da godišnji izveštaj Evropske komisije za 2018. godinu za Srbiju govori o tome da postoji izvestan napredak, ali i da postoji prostor za dalje napredovanje u oblasti prevencije torture.

On je kazao i da izveštaj Saveta Evrope sačinjen na osnovu prošlogodišnje posete Srbiji ukazuje na zabrinjavajuću situaciju, pre svega o velikom broju slučajeva neadekvatnog postupanja i torture nad pritvorenim i zatvorenim osobama.

Po rečima predstavnika Kancelarije stalnog koordinatora UN u Srbiji Milana Markovića, tortura se ne dešava samo u zatvorima, već i u drugim kontekstima, kao što su psihijatrijske ili socijalne ustanove, kao i u svim društvima, uključujući i najrazvijenija.  

On je dodao da je u novembru 2017. godine Srbiju posetio specijalni izvestilac UN za torturu koji je u svojim preliminarnim zapažanjima izneo postojanje odstupanja od standarda koji su iskazani u UN dokumentima i uputio set preporuka.  

Pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milena Vasić navela je da se tortura najčešće zataškava na taj način da osoba koja je žrtva torture završi sa osudom za napad na službeno lice.  

Ona je ocenila da je izveštaj Saveta Evrope o torturi u Srbiji „poražavajući“ i da ukazuje na to da Srbija mora da prihvati činjenicu da se radi o sistemskoj torturi, a ne o izolovanim slučajevima.  

Konferenciju povodom Međunarodnog dana podrške za žrtve torture organizovala je Međunarodna mreža pomoći IAN iz Beograda.