SE: Srpska policija palicama i elektrošokovima do priznanja

Vesti 26. jun 201819:15 > 19:16
Screen shot

Međunarodni dan podrške za žrtve torture, Srbija je dočekala sa vrlo negativnim izveštajem Evropskog komiteta Saveta Evrope protiv torture. U dokumentu koji je obrađivao slučajeve za prošlu godinu, navodi se da pojedini policajci u Srbiji postupaju neadekvatno i da to nije delo nekoliko njih koji su zastranili, već prihvaćena praksa.

Komitet je zaključio da se počinitelji retko izvode pred sud, a da su najčešće – uslovne kazne.

Šamaranjem, udaranjem rukama i nogama, pendrecima, ali i bejzbol palicama, ponekada, kriminalistički inspektori do priznanja dolaze i elektrošokovima – to je posle razgovora sa privedenima i pregledom dokumentacije, prošlog juna, zaključila delegacija Evropskog Komiteta Saveta Evrope protiv torture.

„Šesnaestogodišnji maloletnik, koji je uhapšen – aprila 2017. godine na ulici u Novom Sadu izjavilo je da su mu stavljene lisice i da je navodno udaran i šutiran dok je bio na zemlji. Odveden je na drugi sprat i privezan lisicama za plavo obojeni sef u kancelariji kriminalističkog inspektora, zaštitni prsluk mu je stavljen preko glave i izložen je brojnim udarcima službenom palicom, kao i udarcima rukama i šutiranju u telo od strane nekoliko policijskih službenika dok nije priznao. Ostao je vezan za sef sve do narednog jutra, do 9 časova. Nije mu bio obezbeđen branilac niti dozvoljeno da stupi u kontakt sa odraslom osobom od poverenja, što je u suprotnosti sa zakonskim merama“, stoji u izveštaju.

„Lice uhapšeno u visokorizičnom slučaju u jednom restoranu početkom juna 2017. godine navelo je da su ga trojica policajaca tokom saslušanja u policijskoj stanici više puta udarili rukama i nogama, da mu je prećeno da će biti silovan
metlom, i da mu je stavljena plastična kesa preko glave da izazove osećaj gušenja“, još jedan je primer u tom dokumentu.

Najčešće pritužbe na torturu stižu iz zatvora i pritvorskih jedinica, ali i iz nekih zdravstvenih ustanova.

„U institucijama zatvorenog tipa kao što su psihijatriske ustanove takođe postoje uznemiravajući podaci da se zlostavljanje i nečovečno postupanje dešava“, navodi Bojana Trivunčić iz Međunarodne mreže pomoći.

Kada žrtve torture podnesu krivičnu prijavu, Komitet je zabeležio da Tužilaštvo najčešće ovako reaguje.

„Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Kruševcu odbacio je krivičnu prijavu oštećene strane.
 -Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Nišu odbacio je krivičnu prijavu majke.
 -Tužilac nije pokušao da ispita potencijalno poreklo povreda“.

„Kroz pružanje besplatne pravne pomoći vidimo da se turtura najčešće zataškava tako što lice koje je žrtva torture završi sa prijavom za napad na službeno lice, to oslikava ona rečenica iz Balkanskog špijuna: sad će Đura da ti oprosti što te je tukao“, kaže Milena Vasić iz Jukoma.

U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da Izveštaj Komiteta na jasan način ukazuje da je Savet Evrope, krovna organizacija za zaštitu ljudskih prava u Evropi, prepoznala da u Srbiji postoji problem policijskog nasilja koje se ne kažnjava. Napominju da je za iskorenjavanje turture neophodna nulta tolerancija na nasilje.