Na pitanje o jarbolu, Vesić o Đilasu i zastavi Albanije

N1

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da grad budžet vodi domaćinski i da može da izdvoji 400 miliona dinara za jarbol na Ušću, dok je zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio da je politika SNS-a da se srpska zastava vijori u Beogradu, a da Dragan Đilas može da okači zastavu Albanije kada dođe na vlast.

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas nešto pre 11.00 iako je bila zakazana za 10 sati, a na dnevnom redu je rebalans budžeta grada i drugi predlozi odluka iz oblasti ekonomije i urbanizma.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se rebalans budžeta pravi jer u budžetu ima viška. „Detalje ćete čuti. Mi konzervativno planiramo prihode i svaki put imamo više prihoda“, rekao je Vesić novinarima pred početak skupštine.

On je rekao i da će skupština doneti odluku da firme koje iznajmljuju prostor od grada, a svoje nazive ističu na ćirilici, imati dodatni popust od pet odsto.

Kao pomoć porodiljama grad je predložio da se ženi koja je rodila treće dete dodeli 30.000 dinara.

Vesić je rekao da grad želi da izađe u susret investitorima, te da je predlog da gradonačelnik organizuje Radnu grupu za savete i pomoć investitorima koji ulažu više od 50.000 evra, a pomoć pri registraciji za one koji ulažu 10 miliona evra.

Na pitanje novinarke N1 o tome da li misli da je jarbol na Ušću od 400 miliona dinara potreban, Vesić je rekao da će se srpska zastava u Beogradu vijoriti, a onda je “potkačio” lidera opozicije Dragana Đilasa porukom da kada dođe na vlast može da okači zastavu Albanije ako hoće.

Politika SNS-a je da se srpska zastava vijori u Beogradu, rekao je Vesić i dodao da će se posle konkursa znati koliko će tačno koštati jarbol na Ušću.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je za N1 rekao da kada se budžet vodi domaćinski ima para i za jarbol.

„Pitate me da li je u redu da se srpska zastava vijori u Beogradu? Imamo, zaradili smo 400 miliona dinara za srpsku zastavu u Beogradu“, rekao je Nikodijević novinarima.

Poruči je i da se sve mere donose kako bi se obezbedio bolji život građanima. „Nije bio dinar manje za socijalna davanja, obrazovanje, predškolske ustanove“, rekao je Nikodijević.

On je rekao da je pomoć od 30.000 dinara za treće dete samo dopuna mera koje sprovodi grad, a da će postepeno populaciona politika grada biti usklađena sa politikom Vlade Srbije.

Odbornik Pokreta slobodnih građana Rade Veljanovski rekao je novinarima da sednica kasni sat vremena, kao i prošla sednica jer vlast Skupštinu grada smatra svojim vlasništvom i „da tu može da se ponaša kako hoće“.

On je rekao da je materijal stigao mimo Poslovnika, koji predviđa da materijal stigne sedam dana pre sednice i da se to pravda time da je štamparija poplavljena, kao i da se na taj način onemogućava konstruktivan rad Skupštine.

Upitan o rebalansu budžeta, on je kazao da je to normalna stvar, ali da opozicija ima primedbu na to kako se sredstva grada troše.

Na pitanje o jarbolu, Veljanovski je rekao da je to što vlast radi sa arhitekturom grada nepopravljio.

Na dnevnom redu današnje sednice su još i predlozi da se novi bulevar na Savskom vencu koji prolazi kroz Beograd na vodi, imenuje Bulevar Vudroa Vilsona, da se podignu spomenici patrijarhu Pavlu i utemeljivačima srpske košarke, izbor direktora javnih preduzeća, o planu detaljne regulacije za izgradnju gondole, o cenama poslovnog prostora i drugi.