Matić: Jasna namera da se oslobode optuženi za Ćuruviju

Vesti 29. jun 201812:13 > 12:23
N1

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je za Cenzolovku da ima snažan utisak da je sudsko veće postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije vodilo kao da ne želi da ga vodi ili je je primorano da donese unapred zacrtanu oslobađajuću odluku.

Komisija za istraživanje ubistava novinara proces optuženima za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije ocenila je “zaprepašćujuće sporim“, a odluke Sudskog veća okarakterisala kao “pravno bizarne“.

Predsednik Komisije Veran Matić za Cenzolovku kaže da je sudsko veće vrlo neracionalno vodilo ovaj proces, i da se čitav niz svedoka i saslušanja ponavljao bez jasnog smisla i vidljivog cilja.

“Vreme je trošeno na iscrpljujuća, nebitna pitanja. Odbrani je dozvoljavana otvorena opstrukcija procesa. Komisija je u više saopštenja upozoravala na nedopustivu sporost procesa. U više izveštaja, koji su bili obaveza prema Evropskoj komisiji, naglašavana je nedopustiva sporost, ali ništa se nije promenilo nabolje”, ističe Matić.

Sporost je, kako kaže, dovela do snažnog kontranapada optuženih i advokata. “I pored činjenice da je optuženi za direktno ubistvo Miroslav Kurak u bekstvu i da Srbija nije insistirala na njegovom privođenju, Sudsko veće donosi nezamislivu odluku da na kućni pritvor pusti optužene za teško krivično delo ubistva, dvojicu optuženih. Ovo, praktično, znači na odbranu sa slobode, i to sa obrazloženjem da predugo traje proces. A to što proces predugo traje je, pre svega, odgovornost tih istih sudija i proizvod rada Sudskog veća”, podseaća on.

Matić ocenjuje i da je sudsko veće optuženima pomoglo da uz pomoć interneta, Vajbera, Vocapa, Signala, Skajpa i drugih sistema komunikacije, dogovaraju odbranu, i eventualno pripreme represivne mere, zastrašivanje svedoka, pa i prema samoj porodici žrtve, kako bi kraj suđenja priveli u svoju korist, i pored prikupljenih dokaza 

“U ovakvim slučajevima je jasno da će se najlakše doneti oslobađajuća presuda tako što će se već tokom samog izvođenja dokaza kompromitovati sami dokazi i glavni svedoci onemogućiti da svedoče. Mislim da je to jedan od najvažnijih razloga zbog čega toliko dugo traje proces”, rekao je Matić.

Iako je više od dva meseca proteklo u raspravi o kasetama uzetim iz Mobtela, sa podacima o kretanju i komunikaciji optuženih uoči i na dan ubistva, ona još nije završena i pored toga što je Apelacioni sud jasno rekao da se radi o zakonito uzetim dokazima.

“Sudija za prethodni postupak prihvatio je ove trake kao dokaz u ovom procesu. Potvrdio je zakonitost u procesu oduzimanja i izdao nalog za veštačenje. Sudskom veću je bilo poznato sve o ovom dokazu, uključujući i same trake i rezultate veštačenja, koji su jedan od krunskih dokaza u ovom slučaju”, podseća Matić.

Smatra da postoji očigledan cilj da se stvore okolnosti da se donese odluka kojom će se eliminisati krunski dokazi u sudskom procesu koji će protokom vremena biti potpuno relativizovani, tako da ovakve odluke prođu bez ozbiljnije reakcije u javnosti.

“Da Sudsko veće ima jasno definisanu nameru koja će rezultirati oslobađajućom presudom, jasno govori činjenica da praktično donosi odluke koje su u suprotnosti sa dve sudske instance čije odluke osporava: sudije za prethodni postupak i Apelacije, koja je poništila rešenje Sudskog veća sa vrlo ubedljivim obrazloženjem. I pored takve odluke Apelacije, Sudsko veće ponavlja odluku o izuzimanju traka koje su krunski dokaz”, ističe on.

Nada se da će Apelacioni sud, posle žalbe Tužilaštva, doneti odluku o tome da su pomenute trake i izveštaj o veštačenju i dalje vrlo relevantan dokaz u ovom slučaju.

Zašto sudu nije zanimljivo svedočenje čoveka koji je rešio slučaj?

Matić kaže da ima snažan utisak da je sudsko veće vodilo ovaj postupak kao da ne želi da ga vodi ili da je primorano da donese unapred zacrtanu oslobađajuću odluku.

“Ovo je izuzetno osetljiv slučaj koji se tiče drastičnog ataka na slobodu medija, likvidacije novinara i izdavača u vreme vanrednog stanja, direktnog uticaja na politička zbivanja, sa očiglednim nalozima iz samog vrha države. Čitav niz nerešenih političkih ubistava imamo i u devedesetim i posle 5. oktobra”, podsetio je on.

Matić kaže i da kada je reč o pomenutim trakama, dokazi nisu ni izvedeni, a svedočenje Dragana Kecmana, koji je pribavio trake i potpisao optužnicu, ograničeno je samo na detalje oko oduzimanja, iako je reč o svedoku koji može da dâ bitan doprinos razjašnjavanju svih pitanja koja su očigledno tokom procesa sistemski zamagljivana.

“Potpuno je neshvatljivo da sudu nije zanimljivo svedočenje čoveka koji je rešio slučaj Ćuruvija i koji ga najbolje poznaje”, naveo je Matić.

Kaže i da je inspektor Kecman prilikom svedočenja dokazao da je dokaze o ubistvu Slavka Ćuruvije pribavio na zakonit način, i da se posle toga ne može drugačije objasniti odluka Sudskog veća, “osim pristrasnošću koja je proizvedena direktnim uticajima iz tabora optuženih”.

“Činjenica da Sudsko veće nije pre leta 2018. godine (do sada) saslušalo predstavnika vlasti koji najviše zna o ovom slučaju i potpisao je optužnicu, jasno govori o želji da ga se eliminiše iz procesa dokazivanja. Zašto su im bile potrebne tri godine da ga izvedu na klupu za svedoke”, upitao je Matić.

Svedočenje Kecmana svedeno je, kako kaže, na pitanje na koje već postoji odgovor u dokumentaciji optužnice koju je isto Sudsko veće prihvatilo, a to je: po kojem članu zakona su oduzete – pribavljene trake. “Reč je o članu 82, što je i evidentirano i priloženo u optužnici, a i ponovio je svedok”, objasnio je Matić i doda da se sve to događa posle odlike Apelacionog suda da su trake oduzete na zakonit način.

“Umesto da podstičemo profesionalizam i etiku koju je demonstrirao inspektor Dragan Kecman, ovakve odluke i ponašanje nekih članova Sudskog veća, kao sudije Miloševića, člana sudećeg veća, koji ulazi u oštru, neprijatnu i delom neprimerenu polemiku sa svedokom, čine da se profesionalizam unižava, banalizuje i potcenjuje”, upozorio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Kako stvari stoje, Kurak će biti uhapšen samo ako bude glup

Najavio je i da će Komisija od direktora policije zatražiti informacije o tome šta je sve do sada urađeno povodom pronalaženja i privođenja Miroslava Kuraka i gde su problemi zbog čega do sada to nije urađeno, kao i koje radnje će se primeniti kako bi se to što pre dogodilo.  

“Kako stvari sada stoje, Miroslav Kurak će biti uhapšen samo ako bude dovoljno glup da se pojavi na nekom šalteru ili graničnom prelazu sa pasošem u kojem stoji njegovo pravo ime”, ocenio je Matić i dodao da je pozicija glavnoosumnjičenog svih ovih godina vrlo pogodna za pritisak na Sudsko veće i sve aktere ovog procesa, što je, kako kaže, vrlo lako postići u ovako razvučenom sudskom postupku.

Ceo tekst pročitajte na portalu Cenzolovka.