Spasić: Barjak postavljate kad državu potpuno sredite

Vesti 01. jul 201809:52 > 09:52
N1

Dugi period od već tri decenije ne bavimo se kao društvo afirmacijom pravih vrednosti, naša vrednost umesto solidarnosti postala je tlačenje, otimanje javnih prostora, nema svesti o tome šta je zajednica i da smo zajedno odgovorni za ono što se dešava oko nas, rekla je Ljiljana Spasić, izvršna direktorka Građanskog društva Građanske akcije Pančevo.

„Jako važno je te prave vrednosti afirmisati, da onako kako smo mi odgovorni prema zajednici moramo zahtevati i odgovornost onih koji je vode“, rekla je gošća Novog dana.

Spasić ocenjuje da se Srbija nalazi na ozbiljnoj prekretnici, u ključnom je periodu, a čini se da nedostaje građanske hrabrosti kojom ćemo zakoračiti u vrednosni sistem koji je nama potreban, nedostaje ideologija.

„Imamo danas osećaj kod političara koji vam daje svu moć, da možete sve, a da građani ostaju vaši poslušnici. A odnos je zapravo potpuno obrnut. Oni su izvršioci obaveza neophodnih da bi zajednica pristojno izgledala“, navodi Spasić.

 Prema njenim rečima, intelektualna hrabrost je za jedno društvo od neprocenjive vrednosti, a danas to nedostaje.

Spasić ocenjuje i da je danas u društvu u Srbiji „sve kontradiktorno“.

„Neverovatno je i da neko kao dobronamerni građanin, koji se zalaže za afirmativne vrednosti, trpi najveće uvrede u ovom društvu, to nije dobro“, kaže.

Govoreći o jarbolu od 400 miliona dinara koji treba da bude postavljen na Ušću, Spasić je rekla da se barjak postavlja kad je država uređena, „kao i u kući“.

„Barjak treba da bude simbol državnosti, a nisam sigurna da mi kao država imamo državno uređenje, niti ideal kako država treba da izgleda. Barjak postavljate kad državu potpuno sredite, kao i u kući“, kaže.

Ona je zaključila da taj novac može biti potrošen za, na primer, odbranu od poplava, sanaciju brana. „Imamo prava da znamo zašto je cena barjaka tako visoka, i da li je on najneophodnija stvar“, rekla je.