Brnabić zadovoljna zbog potpisivanja sporazuma

Vesti 02. jul 201818:06 > 18:07
Tanjug / Jaroslav Pap

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom da je veoma zadovoljna zbog potpisivanja sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju, koji će podržati reformu vladavine prava i pomoći osnaživanje države uprave.

Na sastanku je istaknuto da je cilj sporazuma podrška institucijama pravosuđa u Srbiji, Ministarstvu pravde, sudstvu i državnom tužiocu, kako bi ti državni organi bili što efikasniji i transparentniji.

Predsednica Vlade ocenila je da će, nakon usaglašavanja nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sa preporukama Venecijanske komisije, Srbija dobiti dokument koji će u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima i praksom, a osnovni cilj je jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Brnabić je ocenila da je Venecijanska komisija prepoznala ključna rešenja za Srbiju u cilju jačanja nezavisnog i nepristrasnog sudstva.

Han je naglasio da Evropska unija podržava Srbiju u sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, dodajući da napredak u vladavini prava odlučuje i o brzini pristupanja Srbije Uniji.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se održava 10. jula u Londonu, u okviru „Berlinskog procesa“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.