Privredni sud odlučio: Kanali RTS-a do daljeg na EON-u

Vesti 04. jul 201816:07 > 16:11
N1

Privredni sud u Beogradu odbio je predlog RTS-a za određivanje privremene mere kojom bi se zabranilo SBB-u da reemituje televizijske kanale RTS 1, RTS 2, RTS 3 i RTS HD, posredstvom svoje usluge “EON”, koja podrazumeva praćenje programskih sadržaja preko interneta.

Kako je saopšteno iz Privrednog suda, RTS je tužbom od 29. maja tražio da se utvrdi da je tuženi SBB povredio srodno pravo proizvođača emisije i to tako što je audio-vizelni sadržaj, odnosno pomenute televizijske kanale RTS-a, neovlašćeno reemitovao na platformi “EON”, bez pribavljanja pismene saglasnosti.

Javni servis je tražio i da se SBB-u zabrani dalje reemitovanje njegovih kanala, pod pretnjom novčanog kažnjavanja, te da se SBB obaveže da RTS-u naknadi iznos od gotovo 179 miliona dinara, sa kamatom od utuženja.

Privredni sud je, međutim, ocenio da nisu ispunjeni uslovi za određivanje privremene mere, jer tužilac (RTS) nije učinio verovatnim da bi bez predložene privremene mere ispunjenje njegovog potraživanja bilo osujećeno, znatno otežano ili da će biti upotrebljena sila ili nastati nenadoknadiva šteta.

Shodno Zakonu o elektronskim medijima, stav je Suda da se privremena mera ne može odrediti ukoliko postoji drugi način za zaštitu prava tužioca od eventualne povrede istih, što je ovde slučaj.