David: Rehabilitacija Nedića – prelazak na stranu okupatora

Vesti 13. jul 201808:42 > 08:46
N1

Pisac Filip David izjavio je u Novom danu da bi eventualna rehabilitacija predsednika kvislinške Vlade Srbije u vreme Drugog svetskog rata Milana Nedića bila velika sramota za Srbiju i pokušaj revizije istorije.

„Prosto ne mogu da verujem da će se dogoditi, ali ako bi se dogodila rehabilitacija Nedića bi značila konačan prelazak Srbije na stranu okupatora. Antifašistička borba bi bila potpuno sklonjena u stranu i u prvi plan bio izašli oni koji su služili okupatorima i izvršavali njihove naredbe“, ocenio je David.

On ukazuje na nemačke dokumente, koji su objavljeni u knjizi Bratislava Božovića, odnosno izveštaje nemačkog okupacionog vojnog šefa u Srbiji koji su slati u Berlin pošto je Nemce zanimalo kako će se Nedić odnositi prema „jevrejskom pitanju“.

„Ti izveštaji su apsolutno porazni po Milana Nedića koji u jednom od prvih razgovora s nemačkim predstavnicima kaže da Beograd i Srbiju što pre treba ‘očistiti’ od Jevreja jer dok i jedan postoji neće biti mira zato što su Srbi emotivno i porodično vezani za Jevreje i da će to biti uvek problem“, kaže David.

Nedić je, dodaje David, stalno bio na antijevrejskoj liniji, a ističe i ulogu specijalne policije koja je bila pod njegovim nadzorom.

„Toliko ima dokumenata i svedočenja o ulozi Milana Nedića u okupacionim danima da me najviše čudi relativna ravnodušnost kojom naša javnost prati taj pokušaj rehabilitacije“, rekao je David.

On podseća da je protiv Nedića bila podignuta i optužnica.

„Apsolutno nema nikakve sumnje koja je bila njegova uloga u toku okupacije. Neke od rehabilitacija su pokazale da su iznenađenja moguća, ali verujem da još ima razuma da se istorija u toj meri ne može i ne sme menjati i iskrivljavati“, zaključio je David.