Mustafa: Srbija može odmah da unapredi prava Albanaca s juga

Vesti 16. jul 201816:48 > 16:51
N1

Preševska dolina je problem koji traži rešenje još od završetka oružanih sukoba 2001. godine i zato bi najbolje bilo da se predstavnici albanskih partija uključe u pregovore Beograda i Prištine, izjavio je predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa.

„Za Srbiju ne postoje nikakve smetnje da unapredi prava Albanaca u preševskoj dolini i da kaže u Briselu – evo mi smo sve uradili za Albance neka oni isto urade za Srbe na severu Kosova“, rekao je Mustafa za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, reakcije iz Srbije na zajedničku deklaraciju albanskih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe kojom traže da se uključe u briselski dijalog, veće su od dosadašnjih „jer se politika Beograda zasniva na tome da problemi ostaju ispod tepiha kao što su stajali 100 godina.

„Očekuju da se nekako okonča dijalog sa Kosovom, a da problemi Albanaca u preševskoj dolini ostanu nerešeni. Ne znamo šta je u programu Beograda za pregovore u Briselu ali ako je predviđena podela Kosova i to da se deo pripaja Srbiji onda zašto ne bi tražili isto i za preševsku dolinu“, rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da se ništa nije promenilo po pitanju položaja Albanaca iako je još 2013. godine Vlada Srbije prihvatila urgentne mere za rešavanje problema u preševskoj dolini.

„Tada je Deklaracija od sedam tačaka koju su predložile albanske partije za rešavanje problema u prosveti, sudstvu, integraciji Albanaca u državne organe, okarakterisana kao normalna stvar koja može odmah da se reši, ali se od tada ništa nije pomaklo“, kazao je Mustafa.

Mustafa je naveo da „očekuje da će zajedničku deklaraciju svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa podržati vlasti u Prištini, kao i da je parlament Kosova već ranije odobrio angažovanje Vladi Kosova da se zalaže za prava Albanaca u preševskoj dolini, onoliko koliko se za Srbe na Kosovu zalaže zvanični Beograd“.

Albanski odbornici su 14. jula na zajedničkoj sednici usvojili deklaraciju kojom je dato ovlašćenje „parlamentu, predsedniku i Vladi Kosova da uključe prava Albanaca iz preševske doline tokom finalnih pregovora između Beograda i Prištine u Briselu“. U tekstu deklaracije navodi se da „bez normalizacije i unapređenja prava Albanaca u preševskoj dolini nije moguća normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, kao i da se „zahteva princip reciprociteta u njihovim pravima u odnosu na prava koja imaju Srbi na severu Kosova“.

Usvajanje te deklaracije naišlo je na osudu na svim nivoima vlasti u Srbiji pa su se u Vranju, koje je centar Pčinjskog okruga u kome se nalaze opštine Bujanovac i Preševo tim povodom preko lokalnih medija oglasili i odbori SPS-a i PUPS-a koji su zahteve Albanaca okarakterisali kao „separatističke igre bez granica“. Ocenili su i da „niko ne može da cepa i rasparčava Srbiju ni Pčinjski okrug“.