Poslanici postavljali pitanja Vladi, najviše o Kosovu

N1

Narodni poslanici su na početku sednice Skupštine Srbije postavljali pitanja Vladi Srbije, među kojima se izdvojilo pitanje Kosova.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednicu skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji i javnost upoznala o čemu Srbija pregovara u Briselu i sa planovima predsednika Republike.

On je upitao šta je za Srbiju neprihvatljivo rešenje i da li se potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma očekuje do kraja ove godine.

„Građani Srbije se suočavaju sa tajnim pregovorima o svojim nacionalnim interesima, o imovini i dužni ste po Ustavu i zakonu da informišete građane šta radite na očuvanju nacionalnih interesa, to morate da kažete jasno i glasno“, rekao je Aleksić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će u martu, aprilu, kao građani i poslanici dobiti platformu za pregovore i predlog za rešavanje kosovskog problema.

„Aleksandar Vučić je rekao da se neće nastaviti razgovori dok se ne otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića. Pregovori su nastavljeni, a ne zna se ko je učestvovao u ubistvu“, predočio je Aleksić.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je imao pitanje i za Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni sekretarijat predsednika Republike da li su upoznati sa stavom Moskve po pitanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Oni su poslali poruku da je njihov stav po pitanju Kosova i Metohije principijalan, te da baza razgovora treba da bude rezolucija 1244“, rekao je Vukadinović.

On je upitao i da li je tačno da šef BIA Bratislav Gašić indirektno vrši pritisak na vlasnicu zrenjaninske KTV da proda tu televiziju, koja, kako je ocenio, ima izbalansiran program i na kojoj se mogu videti predstavnici i vlasti i opozicije.

„To je loše i treba da bude ispitano“, rekao je Vukadinović, tvrdeći da je medijska scena zatvorena i da stanje u medijima nikad nije bilo gore.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li je istina da Odbor za spoljne poslove Evopske unije priprema dokument o saradnji između Srbije i države Kosovo kojim bi Srbija priznala njenu nezavinost, kao i da li je tačno da je to Vučić prihvatio još 2014. godine.

Prema njenim rečima, kukavičluk je to što predsednik preko referenduma želi da „prebaci veleizdaju na građane“.

U ime pokreta Dosta je bilo pitanje je postavio Branislav Mihajlović o štrajku u jednoj od najvećih fabrika azotnih đubriva u region, Pančevačkoj Azotari, navodeći da je za nju iznuđeno rešenje stečaj, čemu se radnici protive i ocenio da je neobično da sam vlasnik – Srbijagas svoju fabriku uvodi u stečaj.

Na dnevnom redu parlamenta su zakonski predlozi o presađivanju ljudskih organa i o ljudskim ćelijama i tkivima, izmene i dopune zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, kao i odluke o izboru sudija.

Lončar: Vučić će insitirati da se reši slučaj Žuta kuća

Zlatibor Lončar izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati da se reši slučaj trgovine organima koji se navodi u izveštajima bivšeg posebnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija poznat kao „žuta kuća“.

„Ni u jednom mometnu nećmo odustati od toga, koliko je to moguće da imamo uticaja na ljude koji će da vode sutra taj postupak“, kazao je Lončar u Skupštini Srbije odgovarajući na izlaganje šefice poslaničke grupe Pokret za spas Srbije Sande Rašković Ivić.

Lončar je kazao da je prema njegovim sazanjima i dalje ceo postupak u predistražnoj fazi.

„Siguran sam da to ne može da se sakrije i da će to izaći na svetlost dana šta je i kako je radjeno“, rekao je Lončar.

Sanda Rašković Ivić je govoreći o predloženim zakonima o presadjivanju organa i ljudskim ćelijama i tkivima, upitala da li će Vučić sutra zatražiti objašnjenje od Tačija i o slučaju „žuta kuća“.

„Kao što je Frojd rekao – ništa nije slučajno, pa će se eto sutra predsednik Aleksandar Vučić sastati sa Hašimom Tačijem, koji je po nalazima Dika Martija imao veze sa transpalntacijom srpskih organa u ‘žutoj kući’. Zanima me da li će Vučić pomenuti ono što se dešavalo u ‘Žutoj kući’ predsedniku Kosova“, upitala je Sanda Rašković Ivić.

Detalje ima Žaklina Tatalović: