Rasprava poslanika SRS i SNS o Lončaru i Zemunskom klanu

Vesti 19. jul 201817:31 > 17:38
N1

U Skupštini Srbije je tokom rasprave o amandmanima o setu medicinskih zakona, vođena polemika između poslanika Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i Zemunskom klanu.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj rekao je da je nadimak Lončara „doktor smrt“ i da bi se on potrudio na njegovom mestu da dokaže da te glasine nisu istina.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da nisu slučajne optužbe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdajnik, da je Lončar „doktor smrt“ i da će se izvoziti organi ljudi iz Srbije i da je cilj da se u stvori atmosfera da u Srbiji ništa ne valja. 

„Sve je to deo jedne sveopšte kampanje koja se vodi, ne protiv vlasti u Srbiji… ovde se vodi kampanja protiv države Srbije i to na svim poljima“, rekao je Martinović. 

On je rekao da su to „monstruozne optužbe“ i da se „naježi“ kada čuje da poslanici ministra nazivaju „mesarom i trgovcem ljudskim organima“, a da je on za termin „mesar“ u javnom govoru čuo samo u pesmi Marka Perkovića Tompsona – „Jasenovac i Gradiška stara, to je kuća Maksovih mesara“. 

„To su monstruozne optužbe. Ne znam da li ste vi svesni svojih reči“, rekao je Martinović i dodao da se kampanja ne vodi samo protiv Lončara, već i protiv svih lekara u Srbiji. 

On je dodao da je Lončar danas „doktor smrt, mesar i trgovac ljudskim organima“ ali da je bio dobar kada je predložio dojučerašnjeg poslanika SRS Milovana Bojića da bude direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. 

Lončar je rekao da svako ko govori, govori o sebi i da svako ujutro treba da se pogleda u ogledalu, da razmisli o sebi, pa tek onda da priča o drugima, na šta je Šešelj odgovorio da on kad se pogleda u ogledalo „vidi u ćošku Lončarevu sliku sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom“. 

Martinović je rekao da radikali tu sliku ne vide kada Lončar postavlja Bojića na čelo „Dedinja“. Lončar je dodao i da „nije igrao šah“ i da mu niko nije „punio dušek parama“. 

Poslanik SRS Milorad Mirčić rekao je da se ne seća da je Lončar ikada demantovao navode pripadnika Zemunskog klana Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio zaštićeni svedok, o njegovoj ulozi u klanu. 

„Da li je neko igrao šah? Jeste i priznao je Vojislav Šešelj u svojoj izjavi. Izjavu je dao pred zamenikom javnog tužioca… I vi sve što je vezano za Zemunski klan jednostavno krijete kao zmija noge. Vi ste dobili spor protiv Velimira Ilića (koji je pokazao njegovu sliku sa Spasojevićem). Probajte pred Bagzijem pa da demantujete to“, rekao je Mirčić.