Ekološka taksa na Zlatiboru, turisti i meštani nezadovoljni

Vesti 22. jul 201819:03 > 19:22
Izvor: N1

Vlada Srbije je deo Zlatibora u oktobru prošle godine proglasila Parkom prirode. Sada se najavljuje i naplata eko takse motornim vozilima koja prolaze kroz zaštićenu teritoriju. U opštini Čajetina takvu odluku dočekali su sa neodobravanjem.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da je Vlada uvođenjem eko takse našla način kako dodatno da puni budžet na štetu turista koji posećuju Zlatibor, kao i opštine koja je dobila nove namete proglašenjem Parka prirode.

„Građani već plaćaju veće poreze, uvedene su ekološke takse za putnu, vodovodnu, kanalizacionu infrastrukturu, a sada se najavljuje i taksa koju će morati da plaćaju svi koji ulaze motornim vozilima na područje Parka prirode. To je prosto nedopustivo, jer Kopaonik je nacionalni park i ne može imati isti status kod naplate kao Park prirode. Ekološka taksa je još jedan Vučićev namet“, kaže Milan Stamatović.

Odluka o naplati nadoknade za ulaz u Park prirode na Zlatiboru je doneta, ali još nije počela da se primenjuje. Kada se postave rampe, vozači će plaćati ulazak automobilom 100 dinara dnevno, a autobusi I kamioni po 300 i 700 dinara.

Turisti u anketi za N1 ističu da bi naplata bila u redu, ako bi se novac uložio u prave stvari, a ne da to bude zbog nečijeg ćefa.

Drugi turista smatra da ne treba naplaćivati takse vozilima koja su u tranzitu, dok jedan smatra „da treba ulagati u ekologiju, ali da su takse previsoke, posebno za autobuse i kamione“.

N1

Zlatiborci se nadaju da oni neće plaćati taksu jer, kažu, „zlatiborski vazduh je njihov“.

U opštini Čajetina dovode u pitanje ne samo opravdanost eko taksi, već i same uredbe o proglašenju Parka prirode.

„Park prirode je proglašen neustavno i nezakakonito. Ovde neko hoće da napravi politički štetu svim turistima, naplaćujući im nešto za šta nisu zaslužni oni već opština Čajetina. Sada se vidi šta je bila njihova prava namera kada su proglasili Park prirode, a ne da zaštite Zlatibor od nas Zlatiboraca“, zaključio je Stamatović.

Iz Srbijašuma koje sprovode odluku Ministarstva za zaštitu životne sredine, saopštili su da nju ne treba tumačiti kao novu globu, već kao meru kojom se obezbeđuje bolja zaštita prirode.