Šarčević: Oborićemo rekord ulaganja u škole

Vesti 25. jul 201808:56 > 09:54
Tanjug / Filip Krainčanić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je 99 škola širom Srbije renovirano, da su u 26 škola radovi u toku, a da je u devet tek počelo renoviranje.

„Ove godine ćemo oboriti rekord ulaganja para u škole. U pitanju su veliki grantovi. Ovih 99 škola su najmanje milion evra po školi“, rekao je Šarčević za RTS.

Šarčević je kazao da su radovi finansirani uglavnom iz budžeta Ministarstva prosvete kroz kancelariju za javno ulaganje, a da deo finansiraju lokalne samouprave, druga ministarstava i donacije.

„Obišao sam ovih dana dosta škola, obilaziću tokom leta, tako da radovi idu odlično“, rekao je Šarčević.

„Suspenzije, a možda i otkazi zbog ekskurzije u Španiji“

Ministar Mladen Šarčević izjavio je da će zbog dešavanja sa đacima Devete beogradske gimnazije na ekskurziji u Španiji uslediti suspenzije, a možda i otkazi.

„Za ovo idu suspenzije, čak i mogućnost gubljenja radnog odnosa“, rekao je Šarčević za RTS i dodao da će biti smenjeni direktor i pomoćnik direktora Devete beogradske gimnazije.

Šarčević je kazao da su odmah nakon što su obavešteni o dešavanjaima sa đacima na ekskurziji u Španiji pozvali ljude iz škole, ali da su jedino stupili u kontak sa pomoćnicom direktora, a da ovih dana nema čak ni nje, zbog čega nisu mogli da utvrde činjenično stanje.

„Samo ono što smo iz medija mogli da znamo – da je profesorka vodila đake u Ljoret de Mar pored Barselone. Direktor se pravio da to ne zna, kažem pravio, jer se ispostavilo da je mnogo dece otputovalo iz Devete gimanzije“, kazao je Šarčević.

Đaci iz Devete beogradske gimnazije sa profesorkom istorije otišli su na ekskurziju u Ljoret de Mar, ali su po dolasku u taj grad ostali bez hotelskog smeštaja, jer im je saopšteno da agencija „B2R“, preko koje su rezervisali aranžman, nije uplatila novac.

Zbog toga su skoro čitav dan proveli u holu hotela, posle čega su dobili smeštaj u drugom hotelu.