Antić: Izjava patrijarha o položaju Srba nije pregruba

Vesti 26. jul 201818:48 > 18:51
N1

Osim genocida, koje je NDH objektivno izvršila nad Srbima, Jevrejima i Romima, čitava ideološka matrica NDH se danas primenjuje nad Srbima u Crnoj Gori, smatra istoričar Čedomir Antić, dodajući da ne smatra da je izjava patrijarha Irineja pregruba u tom smislu. "Srbija treba da uvede odnos prema srpskom narodu u regionu u stubove svoje politike".

Poruke patrijarha Irineja da su Srbi u Crnoj Gori u istom položaju kao što su nekad bili u Nezavisnoj državi Hrvatskoj izazvale su žestoke reakcije u Podgorici. Milo Đukanović traži izvinjenje, ali ga po rečima patrijarha neće dobiti.

Na pitanje kako gleda na izjavu patrijarha da je položaj Srba u Crnoj Gori kao nekada u NDH, Antić kaže da se ne može reći da je ona pregruba. „Osim genocida koje je NDH objektivno izvršila nad Srbima, Jevrejima i Romima, čitava ideološka matrica NDH se danas primenjuje nad Srbima u Crnoj Gori“, dodaje.

SPC je drevna ustanova u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska postoji 800 godina, kaže Antić dodajući da je s druge strane CPC (Crnogorska pravoslavna crkva) nevladina organizacija koja ima bolji položaj i više novca od SPC u Crnoj Gori.

Srbi u Crnoj Gori su etnička zajednica, kaže Antić. Srpska manjina je obespravljena u BiH i CG, naglašava.

„Crna Gora i BiH su jedine evropske zemlje u kojima ne postoji nacionalna većina. Kakva slučajnost, Srbi su bili etnička većina u obema pre pola veka, a u doba komunizma je ta većina izubljena, stvorene su druge nacije, drugi identiteti, a srpska manjina je danas obespravljena“, kaže Antić.

Govorimo o jednom veku asimilacije Srba, dodaje.

„Srbi čine 34 posto stanovništva Crne Gore, a prema falsifikovanom popisu iz 2011. reč je o 29 odsto… Nigde, ni u jednom organu državne uprave, lokalne samouprave, nema više od pet odsto Srba… Ako se izuzmemo kafe-kuvarice, domare, čistače, kurire, to je ispod dva procenta… U nomenklaturi crnogorskoj nema Srba, ima dva-tri ukrasa kji dođu u Beograd da se žale na srpsku hegemoniju… Gde je srpski jezik u Crnoj Gori“, pita istoričar.

Kaže da u Podgorici ima više napisa na kineskom nego na ćirilici. Navodi da su desetkovani srpski pisci u školama, pa i Njegoš, da se desilo da je detetu iz Podgorice na pitanje u vezi sa Srednjim vekom, kad je nesumnjivo Crna Gora bila sprska država, profesor na takav odgovor dao jedinicu…

Uticaj SPC nije toliko veliki u Crnoj Gori jer su 1945. godine poubijali pola sveštenika, dodaje.

Antić kaže da se i u katoličkim narodima dešavalo to da kad nema političke vlasti, o određenim pitanjima se čuje crkva.

„Srbija mora da ima ozbiljnu politiku, mi smo 2005. doneli vrlo liberalan zakon o nacionalnim manjinama – tražimo ono samo što smo drugima dali, što dajemo danas“, naveo je.

Srbija treba da uvede odnos prema srpskom narodu u regionu u stubove svoje politike, i da ta politika bude trajna, istakao je. Dodaje da imamo samo povremene aktivnosti na nacionalnom pitanju izvan Srbije, i da mora da postoji trajna politika.

Srbi u Crnoj Gori se bore, smatra Antić. Dodaje da nije njih, tamo „ne bi bilo opozicije, to bi bilo kao Severna Koreja“.

Antić kaže da su Srbi u Crnoj Gori dozvolili sebi, što nijedan drugi narod nije, da ne bude politički jedinstven, a tome je doprineo i Milo Đukanović, koji vlada na toj podeli. Zatim su dozvolili sebi da više od dve decenije predvode velike građanske kolaicije koje traže prava, ali da je prevladala politika Velike Britanije i Nemačke kojima odgovara da Crnom Gorom vlada balkanski Norijega. „Jer to je Milo Đukanović… Neće nikad biti ideje Evrope afirmisane dok budu računali na takve ljude“, dodao je.

Đukanović je, tvrdi Antić, dok je bio samo predsednik DPS rekao da Crna Gora mora da ima partiju, „misleći na DPS, koja će stvoriti nacionalnu crkvu“. Oni imaju pripremljene zakone, prema kojima će sve ono što je pripadalo SPC do 1918. godine, pripasti državi, dodaje.

Antić smatra da crkva treba da se meša u politiku jedne države ako država nije demokratska… Kad je jedna država u krizi, onda sve njene ustanove moraju da deluju, nisam primetio da su se SAD, Velika Britanija i Nemačka bunile kad je SPC tražila ostavku Miloševića, zaključio je.

U Danu uživo, uz Antića, gost je bio i analitičar iz Podgorice Zlatko Vujović, koji je imao drugačije mišljenje: