Gojković i Rivlin: Negujemo dobre i prijateljske veze

Vesti 26. jul 201820:42 > 20:45
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Skupštine Maja Gojković razgovarala je sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i ocenila da dve države neguju dobre i prijateljske veze tokom 25 godina, od kada su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi, kao i da saradnja dva naroda seže daleko u prošlost.

Gojković je rekla da između srpskog i jevrejskog naroda postoji razumevanje i bliskost izgrađena tokom teških vremena i stradanja u Drugom svetskom ratu, a da u današnjem, aktuelnom trenutku, dve države nemaju otvorenih pitanja i da je poseta Rivlina otvorila novo poglavlje u razvoju odnosa na svim poljima.

Ona je zahvalila na tome što Izrael ne priznaje nezavisnost Kosova i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Gojković je kazala da je Skupština donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, čime je iskoračila u ovom pitanju u evropskim okvirima. Rivlin je zahvalio Skupštini na usvajanju tog zakona i kazao da je time Srbija pokazala čitavom svetu kako treba raditi, te ukazao da je važno da mlade generacije uče o strahotama tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Izraela je dodao da odnosi dva naroda sežu daleko u prošlost, a da će dve države jačati odnose između vlada, parlamenata, i posebno građana.

Rivlin je kazao da postoje mnoge oblasti u kojima je moguće sarađivati i razmenjivati iskustvo, kao što su zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, vodosnadbevanje.