Gosti N1: Vlast na parastosu pravi politički šou

Vesti 04. avg 201809:34 > 09:44
N1

Gosti N1, poslanica Sanda Rašković Ivić i istoričar Čedomir Antić, saglasni su da položaj Srba u regionu nije zadovoljavajući i da država Srbija malo čini, od onog što može, po tom pitanju. Govoreći o Danu sećanja na žrtve "Oluje" koji će biti obeležen u Bačkoj Palanci, kažu da je to parastos, ali da ga vlast pretvara u politički šou.

Povodom dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji „Oluja“, večeras će u Bačkoj Palanci patrijarh srpski Irinej služiti parastos žrtvama, a okupljenima će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. U Medija centru će danas, istim povodom, biti predstavljen izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu koji je napravio Napredni klub.

Govoreći o položaju izbeglica u Srbiji, sa osvrtom na 23 godine od akcije „Oluja“, poslanica i potpresednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da su ljudi iz Krajine vrlo snažni i radni, i da su se snašli isključivo i samo zahvaljujući sebi. „Država im tu nije pomogla, ili im je pomogla minimalno i to samo nekima“.

„Krajišnici će sutra biti izmanipulisani kao nikada, njima se strahovito manipuliše… I obeležavanje koja će biti u Bačkoj Palanci, kao i ono u Busijama – to je parastos, to ne sme da bude politički šou, a to se, nažalost, pretvara u politički šou jedne partije i jednog čoveka, i to je manipulacija jednom ogromnom ljudskom nesrećom“, ocenjuje gošća Novog dana.

Ona naglašava da se Srbija kao država nije oglasila, niti obratila prema EU čiji je Hrvatska deo, kad su ukidana dva prebivališta. Ako je čovek izbegao, on nije otišao kao ekonomska migracija, ili zato što se zaljubio pa otišao u drugu zemlju, on je otišao jer je isteran, to je specifičan slučaj, trebalo je da se borimo da Brisel pritisne Hrvatsku, da povuče te zakone, dodala je.

„Ovaj novi zakon koji je donet pod pritiskom hrvatskih branitelja, gde je ozakonjeno to da su Srbija, Crna Gora, JNA i deo autohtonih Srba iz Hrvatske, bili agresori. Vi deo svog stanovništva nacrtate kao agresora, i time otvorite „lov na Srbe“, a Srbija ne kaže ni jednu jedinu reč osim nekog gromopucateljnog govora“, navela je.

Rašković Ivić ocenjuje da je zgodno što je Hrvatska deo EU, da može Brisel da je pritisne, jer ne može uvek da se kaže – to unutrašnje pitanje. „Jer ovo je sada već fašizacija“.

Govoreći o pitanju imovine, istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić kaže da ono treba da bude postavljeno na listu prioriteta Srbije i da ono generalno nije rešavano. Postoje zemlje koje imaju svoje narode u okolnim zemljama, u rasejanju, one imaju ustanove koje su racionalno finansirane i koje ne funkcionišu po principu – otišao predsednik u Hercegovinu, izvadio dva miliona i dao, ili otišao na Pale i otvorio školu, navodi.

„Gospođa Rašković Ivić je dobro rekla, ne može se držati predizborni govor na parastosu. Mi smo imali samo dva puta na godišnjicu „Oluje“ predsednika države i predsednika Vlade a da nisu pravili šou. To je greška“, naveo je.

Sada se govori o pitanju statusa o Kosovu, a niko ne govori o imovini, podvlači Antić.

„U Hrvatskoj je između 25.000 i 30.000 izgubilo stanarsko pravo. U BiH, gde su stranci uticali, u siromašnoj BiH, skoro svi stanovi su vraćeni. U Federaciji BiH nije vraćeno vojnicima RS i JNA, a za to vreme je Republika Srpska vratila svima i šahitima, i junacima rata i njihovim porodicama… Slovenija duguje Penzionom fondu Srbije 100 miliona evra. I znate šta kaže ta prebogata zemlja iz EU? Mi nemamo novca, nemamo kako da vam vratimo… Da ne govorimo o državnoj imovini i njenom prebijanju“, prenosi Antić.

On ističe i da je hrvatski premijer Andrej Plenković pokrenuo, na sastanku s Vučićem, pitanje ratne odštete, koje nije dogovorio prethodno, zbog svojih izbora. „To je neozbiljno… A ta neozbiljnost potiče i odavde, jer jedan od stubova politike spoljne treba da bude pitanje srpskog naroda i u rasejanju i da ono bude postavljeno na racionalan način. Ne da tražimo „Veliku Srbiju“ ili da tražimo pravo za nekog konkretnog čoveka, već da govorimo o kolektivnim pravima koja su definisana domicilnim zakonima“, ističe.

Antić o izveštaju o Crnoj Gori, Hrvatskoj i BIH

Osvrćući se na položaj Srba u Crnoj Gori, Antić navodi da im je, upravo zbog kooperativnog stava, posle referenduma, obećana ravnopravnost, ali da su oni potpuno obespravljeni. Nisu doneti identitetski zakoni, svake godine im bude ukinuto neko pravo (ćirilica u Dnevniku, ćirilica u „Pobjedi“), traju kampanje mržnje prema njima, tu su napadi na crkvu (SPC), u perspektivi biće oduzeta imovina crkve stvorena od 1918. godine, država podržava jednu NVO koja tvrdi da je crkva, navodi gost Novog dana.

Govoreći o Hrvatskoj, Antić kaže da su Srbi bili zajednica koja je u najvećoj meri izbačena prilikom revizije državljanstva.

„Traže od njih određene uslove za obnovu, koje nisu davali svojim kolonistima prilikom kolonizaciji zemalja srpske Krajine. U toku je kampanja za oduzimanje ta tri obavezna poslanička mandata… Stalno se govori o nekom reciprocitetu, ali Hrvati u Srbiji imaju mogućnost da na lakši način dođu do poslanika, nego Srbi u Hrvatskoj. Srbi u Hrvatskoj su bili 1/4 stanovništva, a Hrvati u Srbiji nikad nisu prešli tri posto stanovništva“, naveo je.

Govoreći o Republici Srpskoj, kaže da je u toku kampanja za ukidanje policije, koju vode SAD i Velika Britanija, za šta kaže da „to nije tajna“.

„Mi čujemo od Bošnjaka da su za građansku državu, a nikad za građanske stranke nije glasalo više od 25 odsto Bošnjaka. Oni hoće građansku državu da bi uspostavili bošnjačku državu“, rekao je Antić.

Rašković Ivić: Da se sprovodi upola Bečki sporazum kao Briselski…

Sanda Rašković Ivić kaže da, kad su u pitanju prava Srba u regionu, da jeste osnov domaće zakonodavstvo tih država, a da Srbija može mnogo da uradi.

Vlasti su, nažalost, ušle u tu zamku i kao da se stalno pravdaju i izvinjavaju što su Srbi, i to klatno ide do „gromopucateljnih“ i zapaljivih izjava koje određeni ministri i predstavnici vlasti daju, a koje ništa konkretno ne mogu da donesu, navela je gošća Novog dana. Ona ističe da kad god ministar (Aleksandar) Vulin da neki zapaljivi govor tada, kako navodi, u Hrvatskoj na terenu, nekom Srbinu bude razbijena glava.

Kao način na koji može da se utiče na zemlje u okruženju vidi šatl diplomatiju, a dodaje da tamo postoje i naša  diplomatska predstavništva.

Što se tiče Hrvatske, Srbija se, kaže, nije na pravi način postavila prema ugovorima koji su potpisani 2000-ih i navodi da je Bečki sporazum pao u zapećak, a on je trebalo da reguliše pitanje provatka, penzija, određenih sloboda…

Kad bi Srbija s pola entuzijazma sprovodila Bečki sporazum kao što Briselski sprovodi, onda bi mnoge stvari za te ljude bile rešene.

„Trebalo bi vratiti ministarstvo za dijasporu i Srbe u regionu, gde bi se neko na najvišem nivou bavio svim mogućim otvorenim pitanjima“, navodi Rašković Ivić. Mi stalno slušamo da su „nikad bolji odnosi“, „nikad bolji odnosi sa Crnom Gorom“, a tamo su Srbi diskriminisani, tamo je javna tajna da, ukoliko se izjasnite kao Srbin, nećete dobiti posao, dodala je, upitavši kako mi u Srbiji tretiramo Crnogorce.

„Da li je moguće da baš nijedan direktor škola nije Srbin, da li je to slučajno? Nije slučajno“, kaže Rašković.

Govoreći u prilog tome, Antić kaže da je manje od pet procenata Srba zaposleno u lokalnoj samoupravi i upravi u Crnoj Gori, a kad se od njega oduzme nisko kvalifikovani i manje obrazovani deo – to je svega dva osto.

Naglašava da se u Crnoj Gori prema poslednjem popisu, koji ocenjuje kao sumnjiv, 29 odsto stanovnika izjasnilo kao Srbi. Mi smatramo da ih je 34 odsto, dodao je. „Oni rade u toj zemlji, plaćaju porez, glasaju… Kad je reč o policiji, državnoj bezbednosti, diplomatiji, Vladi – Srba nema“, ističe istoričar.

Gosti Novog dana ocenjuju da na takve pojave i opaske o tome predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovara ruganjem.

„Kad je predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, prilikom posete Crnoj Gori pre nekoliko sednica, zamerio to, on (Đukanović) je rekao: Pa šta hoćete, u Srbiji je tako, sve sami Crnogorci“. Dakle, on na taj način odgovara“, prenosi Antić.