Uginula roda koju su ranili iz vatrenog oružja

Vesti 08. avg 201809:09 > 09:15
Shutterstock

Mlada bela roda, koja je prošlog četvrtka ranjena iz vatrenog oružja u Mačvanskoj Mitrovici, uginula je od posledica ranjavanja u prihvatilištu zoo vrta na Paliću, javlja 021.rs.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Pokrajinska inspekcija za zaštitu prirodnih dobara i ribljeg fonda reagovali su prošlog četvrtka po prijavama sa terena i zatekli povređenu rodu, koja je odmah prebačena u jednu veterinarsku ordinaciju u Novom Sadu.

Na pregledu je utvrđeno da roda ima višestruki prelom krila.

Pokrajina u trenutku incidenta nije mogla da utvrdi ko je ranio mladu pticu, a svedoci nisu želeli da daju izjave.

Kako za portal 021.rs kaže načelnik odeljenja za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda u Pokrajini Nemanja Ivanović, ranjena roda je, nažalost, uginula.

„Na rentgenskom snimku se vidi projektil, za koji nemamo pouzdane informacije iz koje vrste oružja potiče, ali je sasvim siguno da je na pticu pucano iz neke vrste oružja i da je nažalost uginula od posledica ranjavanja“, navodi Ivanović.

Pokrajinska inspekcija će podneti prijavu protiv N. N. lica i zatražiti pomoć od nadležne policijske uprave, kao i od tužilaštva u daljem rasvetljavanju ovog nemilog slučaja.

Portal podseća da je ovo drugi slučaj povređivanja roda ove godine prijavljen Pokrajini.

Inače, Vojvođani svakodnevno pronalaze povređene i mrtve rode kraj puta i u dvorištima. Rode se često sudaraju sa žicama na dalekovodima, ali nije redak slučaj da se mladunci povrede još u gnezdu, u čiji strukturu je poslednjih godina „upleteno“ sve više veštačkih materijala. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda, pišu Večernje novosti.