Ivan Jovanović: Vučić nema previše aduta u pregovorima

Vesti 10. avg 201808:18 > 08:21
N1

Šef deska lista "Blic" Ivan Jovanović kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema previše aduta u pregovorima s Prištinom i smatra da će rešenje kosovskog pitanja dosta da boli. Ocenjuje da je podela Kosova nešto na šta bi pristala srpska strana, ali dodaje da nije siguran da se do takvog rešenja može doći.

Jovanović kaže da kako vreme prolazi, polako se spuštaju aduti na sto jer situacija mora da se rešava, i polako se otkrivaju karte. Podela je nešto na šta bi, kaže gost N1, pristala srpska strana, ali dodaje kako ne zna da li je realno da sever pripadne Srbiji, a jug da ostane albanski.

Ksenija Božović iz GI „Srbija, demokratija, pravda“ za NIN kaže da podela Kosova nije prihvatljiva. Komentarišući to, Jovanović navodi da misli da bi podela Kosova bila prihvatljiva za Srbiju, ali da nije siguran da bi se do tog rešenja i moglo doći.

„Nečinjenje o Kosovu“ je veoma skupo, navodi on, dodajući da nema lakih rešenja. „Bojim se da će to dosta da boli“.

Gost Novog dana ocenjuje da Vučić nema previše aduta kojima će da se rukovodi, a da je razgraničenje racionalna ideja – da se zna čije je šta i dokle šta možemo, nad čime imamo kontrolu, odnosno da ne stoji na papiru jedno, a u stvarnosti drugo.

Za narod na Kosovu je najbitnije, bez obzira kako se reši ovaj problem, da ti ljudi mogu da imaju svoju egzistenciju, mir, stabilnost, svoje poslove, kaže Jovanović.

On ističe da razume i tvrd stav SPC, igumana Savu Janjića i vladiku Teodosija koji tamo žive, dodajući da može da razume da za sve ljude koji žive dole razgraničenje zvuči kao veleizdaja, blasfemija…

Navodi i to da Srbiji ne idu geopolitičke prilike na ruku, osvrćući se na stav pre svega SAD po tom pitanju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da neće biti podele Kosova, niti autonomije za Srbe, a da pod korekcijom granica podrazumeva samo pripajanje Preševske doline Kosovu.

Osvrćući se na takve glasove iz Prištine, Jovanović kaže da je mišljenja da do toga neće doći, odnosno da će Preševo i Bujanovac ostati u Srbiji.

Veliki deo opozicije se zalaže za ono što se može nazvati zamrznutim konfliktom s Kosovom. Jovanović kaže da ne misli da je to rešenje.

„Opozicija čeka da se Vučić oklizne na Kosovu, i u tome greši“

Čitava agenda opozicije je postavljena na antagonizmu Vučiću, ocenjuje gost N1. Kako navodi, oni čekaju da se Vučič oklizne na Kosovu da bi ojačali svoje pozicije. „Mislim da greše, da na tom poenu neće previše zaraditi“, ocenio je, dodajući da je dosta teško vreme i za opoziciju i za vlast.

Prema istraživanju Faktor plusa, objavljenom u dnevnom listu Blic, da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, Srpska napredna stranka bi osvojila 54,8 odsto glasova, iza nje ali iznad cenzusa su još Savez za Srbiju sa 9,6 i Socijalistička partija Srbije sa 9,3 odsto. Ispod cenzusa trenutno su SRS sa 4,3 odsto, PSG koji je na 3,6 i SPAS Aleksandra Šapića sa 1,8 odsto. Kako je objašnjeno u Faktor plusu, istraživanje koje je rađeno pre mesec dana ranije sve članice SZS u zbiru su imale 14,4 odsto. Na pitanje gde je otišlo pet procenata navedeno je da je PSG blago skočio, kao i DSS, ali i da se SDS ponovo pojavljuje u istraživanjima, prenosi Danas.

Ovakva istraživanja služe da ubede narod da nema nikakve šanse da se smeni Vučić i da bi za celokupnu opoziciju u Srbiji glasalo 25 odsto, a za vlast 75 odsto – da nije žalosno bilo bi smešno, rekao je za Danas Dragan Đilas, komentarišući rezultate istraživanja.

Osvrćući se na to, Jovanović kaže da je Faktor plus vrlo relevantnan, precizan i pouzdan, i da je u ovom trenutku  situacija takva, uz koji procenat gore ili dole.