Petrič o granicama: Kozmetička korekcija kroz nekoliko sela

Vesti 10. avg 201820:56 > 21:03
Izvor: Wikimedia/Manfred Werner - Tsui

Austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da, kako bi se rešio kosovski problem, grubo pojašnjeno, treba pristati i na menjanje granica.

Ovaj diplomata u razgovoru za Blic nije upotrebio nijedan od termina u opticaju – ni podelu ni razgraničenje.

Kako piše Blic, on koristi terminologiju „administrativna kozmetička korekcija“.

„Ako do toga uopšte dođe, reč je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice“, kazao je Petrič.

Prema njegovim rečima, „kozmetička korekcija“ kroz nekoliko sela neće imati negativan domino efekat na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno sprečilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, diplomata predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše svečana Deklaracija kako – „niko drugi – ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore“.

„Radilo bi se, ako uopšte dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. Neće menjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mesta negativnim efektima. U pitanju je ‘novi realizam’ Balkana… Stoga, podržimo dogovor na liniji Tači-Vučić. Bolno sam svestan, to je razočaranje za nas stare ‘balkanske ruke’. Ali hej, vremena se menjaju“, napisao je prvobitno Petrič kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Danijela Servera koji se usprotivio podeli, navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

Petrič je, objašnjavajući svoje stavove rekao da „veruje da je krajnje vreme da se finalizuje međusobno prihvatljivo rešenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, sa obe strane Ibra“.

„Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvatanje svih postojećih granica, i dalje se zalažem. Ali, u retkim prilikama treba razmisliti dva puta“, rekao je nekadašnji austrijski ambasador u Beogradu.