Ko podržava ideju Beograda o razgraničenju na Kosovu?

Vesti 12. avg 201817:50 > 19:04
N1

Pošto je ideju o razgraničenju sa Albancima podržao i sam predsednik Srbije, postavlja se pitanje ima li Srbija za tu ideju podršku i čiju. Šef srpske diplomatije tvrdi da su Sjedinjene američke države otvorene da se o svemu razgovara uključujući i ideju o razgraničenju.


Analitičari međutim ocenjuju da Beograd za tu ideju neće dobiti podršku ni Vašingtona ni Brisela te da od njene realizacije nema ništa.

Sa portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova, srpski ministar konsultovao se tri dana. Poslednjeg uz kafu i „Moskva“ šnit.

Jer od Rusa, kada je u pitanju taktika za Kosovo, Srbija ništa ne krije, uverava ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Ništa ne radimo iza leđa našem glavnom strateškom partneru“, kazao je on.

I sa ostalim zemljama, zvanični Beograd razgovara. Da li za razgraničenje ima podršku, i čiju, ministar spoljnih poslova neodređen.

„Mislim da je o tome rano govoriti jer daleko je uopšte mogućnost da se dođe do nekog dogovora“, kaže.

N1: Jeste li Amerikancima izneli ideju o razgraničenju?

„Kao što sam rekao, oni su otvoreni da se o svemu razgovara, uključujući i to“.

Novinar Boško Jakšić ocenjuje da „od toga neće biti ništa“.

Zato što, veruje Jakšić, za ideju razgraničenja Srbija može da dobije podršku Rusije, ali ne i Sjedinjenih država i Evropske unije, koje žele stabilnost u regionu.

 „Zapadu predlog razgraničenja, čak i da profunkcioniše u slučaju Kosova, reševa možda jedan problem ali stvara nove probleme, prema tome, nije prihvatljiv“, navodi on.

Takve ideje neprihvatljive su i za Nemačku, i nema naznaka da bi stav Berlina mogao da se menja, ocenjuje novinar Dojče velea Nemanja Rujević.

 „U Nemačkoj svaka aluzija na promenu granica, na humana preseljenja, daleko bilo, razmenu stanovništva, naravno pale lampice, jer ako dođe do nekakvih novih izbegličkih talasa ili sukoba ti ljudi gde će nego uglavnom u Nemačku“, kaže Rujević.

Boško Jakšić sumnja u takve scenarije i zato ideju o razgraničenju vidi samo kao probni balon.

Ideju razgraničenja posmatram upravo u tom kontekstu jačanja pregovaračkih pozicija a ne kao moguće rešenje kosovskog problema.

O mogućim rešenjima, predsednik Srbije namerava da u septembru razgovara u Kini, Moskvi i Njujorku. Ivica Dačić tvrdi da srpska diplomatija ni sada ne odmara.

„Avgust nije odavno već, barem za nas ovde u Srbije, nije mesec odmora. Hajmo da se okrenemo „Moskva“ šnitu“, rekao je Dačić.