Deo Zvezdare celo leto bez vode, niko navodno nije nadležan

Vesti 14. avg 201819:56 > 20:01
N1

Zvuči kao iz rubrike verovali ili ne, ali ljudi u oko 35 kuća u Beogradu, celo leto žive bez vode. Reč je o građanima beogradske opštine Zvezdara koji vodu uredno plaćaju, ali je u česmama nema. Sve zbog kvara za koji, kako to neretko biva, niko nije nadležan.

Kako to izgleda Beograd bez vode? Na plus 30. “Evo pokazaću vam praktično”, priča za N1 stanovnik Zvezdare Zoran Grujevski.

“Kad otvorimo slavinu vodu nemamo. Onda uzmemo balon koji smo prethodno napunili negde i polako se umivamo. Eto, u 21. veku”, ističe on.

I tako već dva i po meseca. U 35 kuća na beogradskoj Zvezdari nema vode. Zbog kvara litre tzv. plavog zlata teku kolovozima. Kad padne mrak pojavi se voda na česmama. Ali, kaplje, opisuje meštanin Stanko Janković.

“Kad svi legnu da spavaju snaja i sin na spratu oni pune kadu, pune flaše, imamo suđe neko plastično, znate, gde skupljamo vodu. To mi služi za wc šolju, s oproštenjem, i da operem ruke napolju”, priča Janković.

Jer, ruke od odgovornosti pere „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Tamo tvrde da su cev koja je pukla građani napravili nelegano, pa je tek onda priključili na gradski vodovod. A javno komunalno preduzeće neće da održava cevi koje nisu njihovih majstora delo. Iako vodu koju ne isporučuju uredno naplaćuju.

“Građani koji su na neuslovnim i nelegalnim mrežama treba da se obrate svojim opštinama, nakon čega će JKP BVK napraviti tehničko rešenje, a građani će sami naći investitora uz pomoć optšine. JKP BVK prihvata mrežu na održavanje, nakon izgradnje pod našim nadzorom”, poručuju iz “Vodovoda”.

Stanko Janković demantuje da su ilegalci i da su do sada kvarove sanirali sami.

“Znači nismo mi skupljali pare da bi asfaltirali, da bi kanalizaciju uvodili, da bi vodovod uvodili. Sad odjednom mi smo privatan posed i ne mogu da dođu. Mislim to je sramota što nas prave debilima”, navodi on.

Isto kaže i Zoran Grujevski. “Do pre dva meseca svaki put kad pukne sanirano je, što se vidi i na ulici, gde je krpljeno, gde je asfaltirano, gde je svaki put krpljeno i rađeno”, ističe on.

Šta na sve kažu u opštini? Na pitanja N1 ne odgovaraju. Nemaju meštani koristi ni od Komunalka Zvezdarića koji nudi pomoć onlajn – ali na teren već dva i po meseca ne izlazi.