Novinarska udruženja: Poreska uprava zloupotrebljava zakon

Vesti 15. avg 201816:42 > 16:46
N1

Medijska i novinarska udruženja Srbije u pismu međunarodnim institucijama i stranim ambasadama skreću pažnju na zloupotrebu zakona Poreske uprave Srbije u slučaju niškog portala Južne vesti, na nastavak govora mržnje i neprihvatljivog ponašanja zvaničnika i državnih službenika prema novinarima, kao i na utišavanje kritičkih medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija, uputili su pismo Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS i Savetu Evrope.

Pismo je upućeno brojnim drugim međunarodnim organizacijama i ambasadama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu autoriteta i zakona Poreske uprave Srbije.

U pismu se posebno apostrofira slučaj portala Južne vesti iz Niša i administrativno uznemiravanje kao model za vršenje pritiska na kritički nastrojene medije.

 Novinarska i medijska udruženja podsećaju da su poreski inspektori u ovom slučaju preduzeli aktivnosti daleko izvan svog mandata te da su, iako nisu pronađene nepravilnosti izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije.

Dodaje se i da reakcija srpske premijerke Brnabić nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru i konstatuje da uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

Naprotiv, zaključuje se u pismu, govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima, čak i državnih službenika, se nastavlja, a analiza baze podataka o napadima i pritiscima NUNS, pokazuje da je u 2018. godini do sada bilo 34 incidenata, 18 od predstavnika države.

U pismu se od brojnih međunarodnih institucija traži da iskoriste svoj autoritet i moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodice i da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektora na privatni.

„Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i pozovite srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši i državni zvaničnici. Srbija mora početi da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omoguciti novinarima da javljaju u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života“, navodi se u pismu novinarskih i medijskih udruženja.