Ambasada SAD: Beograd i Priština nemaju neograničenu slobodu

Vesti 16. avg 201816:33 > 16:36
Shutterstock

Američka ambasada na Kosovu je povodom najava promene odnosno korekcije granica između Kosova i Srbije ocenila da je ostavila u rukama dve strane da postignu sporazum, ali da ni Kosovo ni Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja.

U odgovoru na pitanje portala gazetaexpress.com Ambasada je iznela stav u vezi sa poslednjim izjavama političkih lidera oko promene odnosno korekcije granica u kojem ističe da sporazum mora da bude održiv i da ne stvara nove tenzije na Balkanu.

“Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj državi i regionu“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država, precizira američka ambasada.

“Mi ćemo ozbiljno i sa mnogo pažnje i posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja“, kaže se u odgovoru Ambasade SAD.

Takođe ističu da će pustiti strane da se dogovore ali da će o svakom delu konačnog sporazum između Kosova i Srbije dati svoj stav.

“Mi pozivamo strane da uzmu u svoje ruke ceo proces, da smanje negativnu retoriku i da zajedno i konstruktivno rade. U tom smislu ne želimo da budemo deo javne rasprave oko hipotetičkih elemenata rešenja koje može proizaći iz pregovora“, kažu iz Američke ambasade.

Protiv promene ili korekcije granica su se ranije izjasnili nemačka kancelarka Angela Merkel i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel.