Vlada Srbije o Južnim vestima: Postupano u skladu sa zakonom

Vesti 17. avg 201813:33 > 13:33
Vlada Srbije / Kancelarija za saradnju s medijima

Poreski inspektori postupali su u slučaju kontrole portala Južne vesti iz Niša isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima, saopštila je Vlada Srbije, povodom zahteva medijskih i novinarskih udruženja izloženih na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima.

„Na sastanku je posvećeno dosta vremena aktuelnom slučaju portala Južne vesti. Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o ovom slučaju, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima. Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni“, navodi se u saopštenju posle sastanka održanog u četvrtak.

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije pokrenula je ranije proceduru prinudne naplate duga portala Južne vesti i pre konačne odluke suda, iako, kako tvrde iz tog medija, nakon intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju pronašli ni jedan jedini prekršaj.

Kako pišu Južne vesti, poreski inspektori su pozivajući se na uredbu Vlade Srbije koja se odnosi isključivo na javni sektor, utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos, odnosno da moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, jer je morao biti u radnom odnosu u mediju koji uređuje.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku koordinacione grupe i Tima za dijalog, održanog u četvrtak s predstavnicina devet medijskih i novinarskih udruženja, zaključeno da je potrebno nastaviti dijalog predstavnika izvršne vlasti i medijskih i novinarskih udruženja u cilju unapređenja i poboljšanja medijske scene u Srbiji.

 Predstavnici šest medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Tima za dijalog, zatražili su da se u narednom periodu razmatraju i rešavaju pitanja iz medijske sfere u cilju poboljšanja situacije na medijskoj sceni.

„Predložene teme obuhvataju odnos prema novinarima i medijskim udruženjima, bezbednost novinara, punu primenu medijskih zakona, podršku procesu izrade medijske strategije, završetak procesa privatizacije medija, razmatranje problema u konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja, pitanja izdvajanja javnih sredstava u medijskoj sferi, kao i pitanja pristupa informacijama od javnog značaja“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u skladu s temom pokrenutom na jednom od prvih sastanaka, predstavnici Koordinacione grupe predstavili su rešenje za pitanje naplate PDV za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

„Naime, objavljivanjem Mišljenja na sajtu Ministarstva finansija precizirano je da su projekti u oblasti javnog informisanja oslobođeni plaćanja PDV-a. Objavljeno mišljenje obavezujuće je za postupanje Poreske uprave na celoj teritoriji Srbije. Predstavnici Koordinacione grupe pozvali su predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da pravovremeno ukažu na eventualno odstupanje od pravila, kako bi se problemi odmah rešavali“, navodi se.

U cilju postizanja pune transparentnosti u radu i predstavljanja javnosti tema od značaja, kao i stavova učesnika sastanka o tim temama, dogovoreno je da se zapisnici sa sastanaka Koordinacione grupe i Tima za dijalog objavljuju na sajtu Vlade Srbije. Svi učesnici sastanka složili su se da je važno da se neguje kultura dijaloga i obavezali su se da će voditi računa da svojim nastupima u medijima ne ugrožavaju započeti dijalog, zaključeno je.