Petrušić: Brže usvajamo zakone, nego što menjamo život žena

Vesti 08. mar 201516:58 > 17:13
N1

U Srbiji se mnogo većom brzinom usvajaju moderni zakoni i strategije, nego što se uspeva u promeni svakodnevnog života žena i smanjenju stepena diskriminacije, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona je u tekstu „Diskriminacija žena – rodni stereotipi i predrasude na delu“, navela da je Srbija ratifikovala skoro sve međunarodne ugovore i Ustavom propisala da su muškarci i žene ravnopravni.

Prema njenim rečima, Srbija vodi politiku jednakih mogućnosti za žene i muškarce, usvojila je antidiskriminacione zakone, donela strategije, akcione planove i protokole, a tu su i institucionalni mehanizmi, forumi žena u političkim partijama, 83 narodne poslanice formirale su žensku parlamentarnu mrežu kako bi ojačale „ženski glas“…             

Ravnopravnost polova je deo agende skoro svih političkih partija, istakla je Petrušićeva u autorskom tekstu za sajt Informacionog centra Evropske unije.

„Sve je to vredno pohvale, sve su to značajni pomaci. Činjenica je, međutim, mnogo većom brzinom usvajamo moderne zakone i strategije nego što uspevamo da promenimo svakodnevni život žena i smanjimo stepen diskriminacije“, napomenula je Nevena Petrušić.