Obeležena 104. godišnjica Cerske bitke

Vesti 19. avg 201812:45 > 12:49
Izvor: Ministarstvo rada

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac kod spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice, povodom obeležavanja 104. godišnjice od Cerske bitke.

Đorđević je rekao da je slobodoljubivost srpskog naroda dugo bila trn u oku Beča, te da se austrougarska netrpeljivost prema suverenističkoj politici male Srbije vremenom taložila i prerasla u mržnju nezapamćenih razmera.

„U avgustu 1914. godine, u direktnom sudaru sa vojnicima prvog poziva Cerske udarne grupe, Srpska vojska je doslovno razbila brojno i tehnički nadmoćnog protivnika, a nezarobljene ostatke Poćorekove neslavne armije naterala na panični beg preko reke Drine. Taj herojski događaj je u dovoljnoj meri upamćen i zabeležen u srpskim pesmama i kinematografiji, i izučava se kao deo redovnog gradiva na vojnim akademijama širom sveta“, rekao je Đorđević.

On je istakao da najsvetliji primer junaštva i herojstva nisu pružili ni oficiri ni generali, već 16-godišnji Stanislav Staško Sondermajer, najmlađi srpski vojnik koji je poginuo u Cerskoj bici.

„Umesto da ide tamo gde bi mu bilo nešto bolje, on se uputio na strašno mesto da bi učinio nešto najbolje za svoj narod i državu. Bez vojvode Putnika bi srpski trijumf na Ceru možda i mogao da se dogodi. Bez Stanislava Sondermajera zasigurno ne bi“, rekao je ministar.

Đorđević je naglasio da je potrebno da građani Srbije poseduju svest da će njihov život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije i da kako se danas budu odnosili prema državi, koja ih je izgradila, takav će sutra život imati deca koja će živeti u njoj.

„Kako budemo poštovali sami sebe, tako će nas poštovati i drugi. Ali, pre svega moramo znati da svako od nas pojedinačno čini Srbiju, da je država kolektivitet, a ne apstraktni pojam koji nema veze ili je u sukobu sa individualitetom građana. I zbog toga svako od nas pojedinačno sebi mora dati dobar odgovor na to zbog čega danas živi, barem jednako dobar kao što je razlog koji su sebi davali naši stari kada su dobrovoljno kretali u smrt“, poručio je ministar.

Pored ministra Đorđevića, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Loznice, Šapca, Opštine Krupanj kao i predstavnici brojnih udruženja i građana.