Šarčević: Reforma visokih strukovnih studija donosi uštede

Vesti 24. avg 201809:27 > 09:28
N1

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević je naveo da će reforma visokih škola strukovnih studija u Srbiji dovesti do ušteda, da će omogućiti bolju kontrolu države nad trošenjem finansijskih sredstava, kao i da će privreda na taj način moći da doprinese obrazovanju neophodnih kadrova.

Komentarišući nedavno održan sastanak sa Savetom za reformu visokih strukovnih studija, Šarčević je za televiziju Pink rekao da najveći problem u tim školama nije ni kvalitet studija ni nesvrsishodno trošenje budžetskog novca, već nepostojanje transparentnosti i kontrole Ministarstva obrazovanja nad njima.

Šarčević je kazao i da visoko strukovno obrazovanje treba da zavisi od privrednih subjekata i najavio novi zakon o dualnom visokom obrazovanju.

On je rekao i da će spajanjem pojedinačnih visokih škola strukovnih studija, pored dekana i rektora kao nadzornih organa, te institucije dobiti i akademiju kao dodatni nivo nadzora, kao i da će dobiti dodatne rukovodioce, odnosno menadžere. 

Ministar je podsetio da je po novom zakonu o visokom obrazovanju najvišim obrazovnim institucijama u zemlji omogućeno da osnivaju kompanije, u čemu će upravo menadžeri imati najveću ulogu.