Tači za Standard: Neće biti podele Kosova

Vesti 27. avg 201810:19 > 10:20
Tanjug/screenshot

Kosovo neće biti podeljeno, neće biti teritorijalne razmene, izjavio je za bečki Standard kosovski predsednik Hašim Tači. U intervjuu za ovaj list navodi i da još nije čuo da će Vučić tokom svoje posete severu Kosova da "predloži nešto u tom pravcu".

„Kosovo će očuvati multietnički duh. Ali moramo da radimo na rešavanju animoziteta koji postoji 200 godina“, rekao je Tači, odgovarajući na pitanje šta očekuje od Vučićeve posete severu Kosova.

On je rekao i da „ne smemo da budemo taoci granica uspostavljenih tokom Titove Jugoslavije“, piše portal KoSSev.

„Ne smemo da budemo taoci granica uspostavljenih tokom Titove Jugoslavije. Jugoslavija više ne postoji. Kosovo ima dobrosusedske odnose sa svim susedima, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Zbog toga niko ne bi trebalo da se oseća ugroženim mogućim sporazumom između Kosova i Srbije“, kazao je Tači.

Govoreći o tome da li Srbija, ako dođe do sporazuma između Beograda i Prištine, mora eksplicitno da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, Tači je naveo da svaki sporazum ima samo jedan smisao – „da dođe do bilateralnog priznanja“, a da Kosovo postane „punopravni član međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija“.

Pacoli: Nema podele

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli odbacio je mogućnost podele Kosova, navodeći da to zabrinjava brojne građane, prenosi RTK.

„Zemlja je dovoljno podeljena. Nema nijedne mogućnosti za dalju podelu naše teritorije. Mislim, nadam se da nijedan albanski lider nije toliko naivan“, napisao je Pacoli na svom Fejsbuk nalogu.