Kosovska opozicija predlaže rezoluciju o nedeljivosti Kosova

Vesti 28. avg 201812:30 > 19:25
N1

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) je dobio podršku pokreta Samoopredeljenje i Socijaldemokratske partije za zahtev za održavanje vanredne sednice kosovskog parlamenta na kojoj bi bila potvrđena nedeljivost Kosova, pišu Zeri.

Vanredna sednica bi trebalo da bude održana pre redovne, zakazane za 7. septembar.

„Predložićemo usvajanje rezolucije koja bi potvrdila da je teritorija Kosova jedinstvena i nedeljiva i da niko nema mandat da o tome pregovara. Niko ne može da trguje kosovskom državom“, izjavio je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti.

Njegova partija je saopštila da neće dozvoliti da se predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić dogovaraju o kosovskoj teritoriji.

„Tači mora stati. Pregovori o teritoriji Kosova su neustavni i svako ko se pridruži toj igri će snositi ustavnu i političku odgovornost. Koordinisaćemo akcije u parlamentu kako bi sprečili Tačija da dovede u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“, naveo je DSK.

Samoopredeljenje je najavilo proteste u Prištini pre sledećeg Tačijevog i Vučićevog sastanka u Briselu. Kao cilj protesta je navedeno suprotstavljanje inicijativi za „korekciju granice“, odnosno razmenu terotirije sa Srbijom.

Iz Samoopredeljenja su poručili da smatraju da su Tačijevi sastanci privatni susreti, na kojima kao pojedinac zastupa svoje lične interese, ali ne predstavlja Kosovo.