Jedno predavanje deci o štetnosti droge nije dovoljno

Vesti 28. avg 201818:15 > 19:26
N1

Poslednje nedelje pred početak školske godine u nekoliko gradova Srbije održavaju se seminari namenjeni timovima za prevenciju narkomanije u školama, koje je formirala Vladina Komisija za borbu protiv narkomanije.

Ideja je da 48 multidisciplinarnih timova poseti 1.700 škola kako bi deci skrenuli pažnju na rizike i štetnost upotrebe droge. Iako stručnjaci pozdravljaju ovakav plan, nisu uvereni da će efekat biti zadovoljavajući i da će svi zaista raditi svoj posao

Edukacija, prevencija, akcija – jedan je od planova za početak septembra, kada će timovi sastavljeni od stručnjaka iz više oblasti krenuti u obilazak škola. Cilj je, prema rečima ministra koji je ujedno i predsednik Komisije, razviti svest kod dece kako bi odbili drogu kada im se nudi.

Timove će između ostalog činiti psiholozi, psihijatri, policajci i tužioci, objašnjava Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete.

„Razvijajte svest da je ovaj problem toliko velik da je nemoguće da ga rešava jedna institucija sistema ili jedan segment društva”, kazala je ona.

Iako resorni ministar kaže da se rezultati pomenute akcije mogu očekivati tek kad jedna generacija završi osnovnu školu, Svetislav Mitrović iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, nada se da će promene biti vidljive mnogo brže.

„Ja se nadam da do kraja ove godine možemo da imamo već promenu nekih načina razmišljanja i stavova – i kod mladih, i kod roditelja, i kod prosvetnih radnika, i u društvu u celini”, istakao je on.

N1

I Ljiljana Marković, koordinatorka Dnevnog boravka za decu i mlade sa problemima u ponašanju, kaže da je inicijativa dobra, ali dodaje da je srž uspešne prevencije porodica, kao i da bi rad sa decom koji podrazumeva izbor između dobrog i lošeg morao da počne i pre škole, čak već u vrtiću.

„Nije dovoljno samo otići jednom, predavati deci šta je to droga i kakve štetne efekte ima i tako dalje – već je to jedan proces koji mora da bude kontinuiran, koji mora da traje duže, i koji mora da ima više segmenata, od kojih je gotovo najvažnije uključiti roditelje”, objasnila je Marković.

Ko će u timu šta raditi, takođe je važno, podseća Marija Milenković iz svetovališta “Krug” i pita da li bi možda član tima iz Ministarstva unutrašnjih poslova bio efikasniji kada bi se bavio svojim primarnim poslom – sprečavanjem rasturanja narkotika.

„Svako treba da radi svoj posao. Ja se samo plašim da ne dođe do preplitanja i da onda neko ko idealno može da obavi posao detektiva u stvari bude edukator, a da onda učiteljica u školi bude detektiv – da pronalazi ko, kako i na koji način unosi narkotike u školu”, kazala je Milenković.

Inače, ideja o timovima je stara svega par meseci – inicijativu je pokrenuo ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon tragične smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika.