Vesić: Arhitekte iz Njujorka napraviće nam svetsku atrakciju

Vesti 31. avg 201808:45 > 08:57
Beoinfo

Izložba povodom 70 godina postojanja Urbanističkog zavoda Beograda otvorena je u četvrtak uveče na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Svi mi koji radimo za Beograd na neki način učestvujemo u procesu njegovog razvoja, a Zavod učestvuje u onome što je najvažnije, u planiranju, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je otvorio izložbu, prenosi Beoinfo.

Vesić je rekao da je nedavno razgovarao sa predstavnicima čuvenog arhitektonskog biroa iz Njujorka, koji je poznat po tome da je uredio nekoliko dobrih, poznatih javnih površina u svetu.

“Pregovarali smo sa njima da rade i u Beogradu. Nadam se da ćemo biti u prilici da u nekom budućem periodu objavimo da ćemo dobiti jednu novu javnu površinu koja će biti zaista svetska atrakcija”, dodao je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je naglasio da je u poslednje četiri godine usvojeno 200 planova detaljne regulacije i podsetio da je pravac razvoja Beograda spuštanje na reke i izmeštanje industrije iz centra grada.

“U saobraćajnoj hijerarhiji dajemo prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu. Beograd postaje grad za ljude, a ne za automobile”, rekao je Folić.

Pixabay

Podsetimo, Folić je u julu najavio razgovore sa predstavnicima dizajnerskog studija „Diller Scofidio + Renfro“ koji je projektovao njujorški „Haj lajn“ park, kako bi sagledali mogućnost da učestvuju u uređenju tzv. Linijskog parka, koji će u Beogradu biti napravljen na mestu pruge od Pančevačkog mosta do Kalemegdana.