Penzionerka osumnjičena za ubistvo glavna tema na mrežama

Vesti 06. sep 201818:55 > 18:59
Printscreen

Desetine ubistava bilo je u Srbiji od početka godine, ali retko koje je izazvalo toliku reakciju javnosti kao ubistvo građevinskog investitora u Beogradu, za koje je osumnjičena žena (69). Osim podrške osumnjičenoj na društvenim mrežama, javnost najčešće komentariše to što su protiv investitora podnošene krivične prijave zbog kojih nije odgovarao.

Šta je penzionerka Stojanka Stojanović? Ubica ili heroina? Evo šta kažu na društvenim mrežama:

„Stojanka Stojanović je heroj svih žrtava građevinske mafije!“ 

„Gospođa Stojanka Stojanović. Ubica ili heroj? Da li bi se sve tragično završilo da su institucije radile svoj posao?“

Penzionerka osumnjičena za ubistvo postala je glavna tema na društvenim mrežama posle novinskih natpisa da je građevinski investitor kog je ubila više puta osuđivan, da su se krivične prijave protiv njega nizale i da je Stojanki Stojanović, sa kojom je vodio sudski spor oko zemljišta, prema tvrdnjama njenog sina – pretio.  

„Ova baba Stojanka, koja je ubila investitora, je samo dokaz koliko smo nisko pali. Treba da kukamo, a ne da hvalimo njen postupak. Bezakonje je užas za običnog čoveka“, jedno je od mišljenja koje je izneto na društvenim mrežama.

Kad običan čovek prestane da veruje u pravnu državu, neretko pravdu uzima u svoje ruke, kaže psihoterapeut Marko Braković. 

„Ovo nije prvi put ni u istoriji da se ovako rešavaju sporovi. Preki sud je reč koja je mnogo stara, ovo se dešilo prošle nedelje, preki sud je postojao i za vreme stare Srbije i za vreme Obrenovića, u vreme Nemanjića, prosto to je kad dođemo u situaciju tolikog očaja i beznađa, onda se takve stvari, prosto, pa, podrazumevaju“, rekao je Braković.  

Podrška Stojanki Stojanović je zapravo podrška takozvanoj „divljoj pravdi“, smatra sociolog Ratko Božović.

„Društvo u kome vlada haos, nasilje i bezakonje, eto to je kontekst iz kog se dešava ova tragična storija. Divlja pravda je ustvari nasilje, a ustvari ovde je reč o tome da je nasilje prispelo da bude ogovor na normalnost, jer je normalnost nešto što nije normalno“, ocenjuje Božović.  

Da li je zbog neverovanja u pravdu, iz osvete ili nekog nepoznatog razloga Stojanka Stojanović sa tri tica iz pištolja presudila Zoranu Trifunoviću – i dalje nije poznato. Odbila je da iznese odbranu pred nadležnim tužilaštvom.

Trenutno je pritvoru da ne bi, kako je Sud obrazložio, tokom istrage mogla da utiče na svedoke, ponovi delo i kako ne bi došlo do većeg uznemirenja javnosti.