Tužioci: Novi amandmani obećavajući, ali očekujemo debatu

Vesti 11. sep 201822:14 > 22:17
N1

Prve reakcije tužilaca na Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa su različite. Prvo se oglasilo novoosnovano Udruženje sudija i tužilaca, navodeći da na prvi pogled objavljeni nacrt deluje "obećavajuće".

Kako su naveli u saopštenju, rešenje po kome će javne tužioce birati Savet, a ne skupština, je korak u pravom smeru, kao i predlozi da predsednik Visokog saveta sudstva bude biran iz redova sudija, i predlog da se uspostavi balans između predstavnika tužilačke organizacije i istaknutih pravnika u Visokom savetu tužilaca.

Međutim, zvaničan stav i svoje predloge to Udruženje će dati tek nakon detaljne analize.

POVEZANE VESTI

 Sa druge strane, prva reakcija Udruženja tužilaca Srbije je uglavnom negativna.

Iako kažu da ima pomaka u odnosu na raniji nacrt koji je izazvao veliki revolt stručne javnosti, dodaju da su i u poslednjoj verziji ostala pojedina rešenja kojima se ostavlja mogućnost političkog uticaja na pravosuđe, ocenjujući da je Ministarstvo pravde na ovaj način tužlaštvo stavilo u vremensku kapsulu.

Tvrde da nacrt za početak nije u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23, koji predviđa da bar polovinu članova u Visokom savetu tužilaštva biraju kolege tužioci, a ne 40 posto, kako je to predvidelo Ministarstvo pravde.

Zbog toga traže od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da u okviru svoje nadležnosti, otvori novu debatu o Ustavu.