Prosvetari: Pregovaramo i razmatramo radikalizaciju štrajka

Vesti 12. sep 201809:45 > 09:46
N1

"Želimo konkretne pregovore, a ne bla bla razgovore. Nastavićemo da se borimo, nećemo da prihvatimo da budemo u 8/3 platnoj grupi, degradirani i poniženi. Prihvatamo pregovore, ali i razmatramo radikalizaciju štrajka", kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Jasna Janković kaže da je štrajkovalo više škola nego 3. septembra i da se štrajk zahuktava.

„Oni koji su članovi sindikata su obavezni da štrajkuju kada centrala oglasi štrajk, svi ostali mogu, ali ne moraju, ali podržavaju nas i neki koji nisu do sada jer vide zašto je to neophodno“, kaže Janković.

Kako je objasnila Jasna Janković, zaposleni u prosveti zatražili su da budu svrstani u deveti platni razred, zajedno sa lekarima, a ne u osmi, kako se sada predviđa.

„Razlika je 286 dinara. Kriterijum napredovanja je zanemaren u osmom platnom razredu, ne mogu svi napredovati kroz platne razrede. Naš predlog je da od devetog razreda napredujemo do krajnih granica. Recimo, tetkice i domari nisu u ovom sistemu i nema ih u platnim razredima. Svi koji rade u školi a nemaju više od četvrtog stepena su na minimalnom dohotku“, dodaje ona.

POVEZANE VESTI:

Kaže da su se još tokom 2017. borili protiv zakona jer je, kako je rekla, diskriminisana velika grupa radnika.

„Prosvetnih radnika ima 120 hiljada, to je veliki sistem, ako od svakoga uzmete po malo, može taj novac da se prelije nekome koga država više voli. Na novim pregovorima Siniša Mali je govorio da se bore da ne odu lekari, ja sam pitala šta ćete kada odu profesori. Prema nama nikad nisu pravedni“.

N1

Razgovori se nastavljaju u sredu, a na njima će pored predstavnika sindikata biti i ministri Mladen Šarčević i Branko Ružić.

„Naš ministar Šarčević se ponaša od dana do dana, prvo kaže da nije bio na godišnjem devet godina, onda da se spremna, pa da smo mi na godišnjem i ne može da razgovara, on je nas ove godine podržao da budemo u devetoj grupi. A Ružića viša zanima mobilni nego ono što imamo da kažemo, on je rekao da je lepo što smo to rekli, ali da je on član vlade i radiće šta mu se kaže. Ministarstvo državne uprave je preuzelo veliki teret, hteli su da naprave zakon a da ne konsultuju struku, mene ne zanima koliko su platili strane eksperte, mogli su samo nas da pitaju, apelujemo da se sasluša struka, mi želimo u 9-1 grupu i ostavljamo lekare u 9-3 da napreduju. Borba za obrazovanje je na nivou pr-a“, dodaje Jasna Janković. 

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost kaže da ljudi u školama treba da imaju svest da borbu moraju da isteraju do kraja. Smatra da je  hiljadu škola koje štrajkuju značajan broj i da ministar treba da se zapita šta je to što ne radi kako treba pa nastavnici izlaze posle 30 minuta.

„Dugo čekamo ostvarenje naših nada da budemo smešteni na mesto koje nam obezbeđuje pravednu poziciju i neku vrstu napretka. Danas nas ubeđuju da je takav sistem platnih grupa divan, a mi im objašnjavamo da tu nema ništa dobro. Zanemarljivo je koliko bi koštalo da nas premeste u devetu grupu, jer mi u osmoj nemamo mogućnost da napredujemo kroz zvanje“, rekla je Vojvodić.

Ona poručuje da u Šarčevićevim izjavama vidi nesaglasje i dodaje da smatra da bi se ministar prilagodio rešenju koje ne podrazumeva njegov aktivizam.

„On je čovek koji nije dovoljno aktivan, podržavam apel da nas više ne brani, da je on radio svoj posao kako treba radili bismo posao za koji smo se školovali, a ne objašnjavali gde je greška“.