Milovanović: Mnogi primeri antologijskih zgrada su nestali

Vesti 14. sep 201818:25 > 18:27
N1

Govoreći o rušenju vile u Topolskoj ulici u Beogradu, istoričar arhitekture Milan Milovanović izjavio je u Danu uživo da je to možda i dobar primer da se skrene pažnja šire javnosti na značaj arhitektonskog nasleđa. "Mnogi primeri antologijskih zgrada srpske arhitekture su nestali, a o tome se nije mnogo pričalo", rekao je on.

Govoreći o srušenoj vili u Topolskoj ulici, kaže da je taj objekat skrenuo pažnju na arhitektonsko nasleđe, a nestao je na dan kada je otvorena izložba posvećena Moderni u arhitekturi Beograda.

POVEZANE VESTI

„Možda je to i dobar način da se skrene pažnja šire javnosti na značaj arhitektonskog nasleđa. Taj objekat je u svom nastajanju bio jedan od prvih na kome je primenjen novi pravac građenja, novi stil. Imao je odlike kvalitetnog, zanimljivog i važnog graditeljskog ostvarenja koje nam je ostavljeno da čuvamo“, kaže Milovanović.

Ističe da to, nažalost, nije jedini primer, ni sada, a ni u prošlosti.

„Mnogi primeri antologijskih zgrada srpske arhitekture su nestali, a o tome se nije mnogo pričalo. Ostale su lokacije na kojima će nešto novo da se sagradi“, kaže on.

Dodaje da je kriterijum po kome nešto postane spomenik kulture da je svojim arhitektonskim kvalitetima taj vremenski period, hod kroz vreme, preživeo.

„Treba prepoznati kvalitet, da nam ostane kao i svi drugi spomenici kulture. Važan je i srednji vek, ali i novo vreme je donelo nešto novo“, kaže.

Dodaje da nemamo toga mnogo.

„Često hoćemo da bagatelišemo neke vrednosti. Taj objekat ima svoje vrednosti u svom graditeljskom hodu kroz vreme. Stručnjaci su ti koji određuju šta će biti. Može da se desi da iz tog radara stručnjaka ponešto i prođe, treba ih podsetiti na širu vrednost“, kaže.

Kaže da je razumeo da je zgrada BIGZ-a, jedno od značajnijih dela srpske arhitekture, prodata, a ne znamo čemu će služiti, a sada propada.

Istakao je da ljudi ne brinu o starinama, iako vole da se hvale da smo star narod.

 Iz Topolske ulice je za Dan uživo govorio Miško Tomić iz Udruženja Topolska, koji je rekao da sutra organizuju manifestaciju na Vračaru.

„Cilj nam je da dopremo do sugrađana, ljubitelja Beograda, koji su prepoznali našu ideju i potrebu da očuvamo izgled Beograda, od pravljenja zgrada koje ambijentalno ne odgovaraju izgledu grada“, kaže Tomić.

Dodaje da su uspeli da sugerišu i ukažu na ono što je započeto u tom delu Vračara, kao i da su naišli na razumevanje.

„Ambijentalna celina ovog dela Vračara je sačuvana, sada će u skladu sa estetskim i istorijskim vrednostima neke od vila da se zaštite“, kaže.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: