Srbija (ni)je pravna država

Vesti 14. sep 201818:49 > 18:53
Tanjug/Dragan Kujundžić

U kom je dobu Srbija kad je reč o pravosuđu? Evropska Unija stalno ističe da nema značajnog napretka kada je u pitanju poglavlje koje se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije - 23, kao i to da je ovo jedan od najvažnijih segmenata za ispunjavanje uslova za pristup EU. Gde je Srbija dve godine posle otvaranja poglavlja?

Svi imaju pravo na pravdu, fer i funkcionalno suđenje, bez političkih pritisaka, ljudska prava se poštuju, a protiv korupcije se bori – tako izgleda država u kojoj se načela poglavlja 23 primenjuju.

Da li je više od dve godine posle otvaranja tog poglavlja Srbija bolje mesto za svoje građane?

„Da li imamo pravnu državu? Mislim da pravna država itekako postoji u Republici Srbiji, mislim da treba jačati određene institucije, jedan od načina je izmena Ustava, koja podrazumeva nezavisnost sudstva, ali istovremeno treba jačati odgovornost, uvođenju transparentijih kriterijuma za izbor nosioca pravosudnih funkcija“, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

POVEZANE VESTI

 Upravo sledeće nedelje biće prilika da Ministarstvo pravde predstavi Nacrt amandmana za izmenu Ustava iz oblasti pravosuđa, usklađene sa preporukama Venecijanske komisije. Sve će se odvijati pod budnim okom Evropske Unije.

„Evropska Unija s pažnjom prati reviziju Ustava, smatramo da je bitno da Srbija ima zakone koji se tiču vladavine prava, ali i da ih primenjuje. Pomno pratimo sve u vezi sa tim, tako da ćemo u sledećem izveštaju dati našu procenu koliko se napreduje u primeni poglavlja 23“, kaže Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

U Jukomu kažu da u punom smislu reči u Srbiji još ne funkcioniše ni pravna država, ni nezavisno sudstvo.

„Odgovornost je na svim stranama, nije odgovornost samo na izvršnoj vlasti, pravosuđe isto mora uzeti deo odgovornost, ali i nezavisne institucije, a izgubili smo i Narodnu skupštinu kao mesto za debatu gde se razgovara i o zakonima i o sprovođenju istih“, kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Osim što se poglavlja 23, kao i 24, otvaraju prva, očekuje se da budu i poslednja zatvorena, kako bi se tok pregovora pratio sve vreme, te kako bi se mogla pratiti primena sprovedenih reformi u praksi.