Stojanović: Potreba za uticajem Kine, mi se zgodno namestili

Vesti 18. sep 201810:12 > 10:13
N1

"Postoji potreba za kineskim uticajem u Evropi, pa smo se mi zgodno namestili. Mislim da Kinezima nije velika investicija, a može biti zgodno ulaganje", komentariše reditelj Gorčin Stojanović posetu državnog vrha Srbije Kini i potpisivanje brojnih sporazuma iz oblasti ekonomije.

„Mislim da je dobro rešenje za Bor, to je jedna tačka s kojom se mora nešto dogoditi, kao što je bilo sa Smederevom. Videćemo da li se stvari rešavaju i kako se rešavaju, meni bi bilo značajno da neki svet koji tamo živi, živi bolje neko vreme, da deca budu zdrava i da se hrane zdravo, ionako će da odu iz Srbije. Tužno je kad vidite da se samo Niš, Novi Sad i Beograd pune a da se ostatak zemlje prazni“, kaže Stojanović.

Na vest da je „Tači priznao da bez Srbije nema rešenja za Kosovo“, Stojanović kaže da ni jedna ni druga strana nisu bez savetodavaca i mentora političke prirode. 

„Političari govore svakom ono što žele da čuje, veliko je pitanje ko, kad i prema kome govori, ne mogu da se bavim Tačijem, treba sačekati, to što je nerazmrsiv čvor na Kosovu nije tako jednostavno, čeka se ko će da se javi s nekim jačim interesom, šta će reći Merkel ili Putin, Amerikanci su daleko.. Oko jedne stvari nema spora, kada bi se strane zbilja oko nečega dogovorile, moglo bi da prođe, ali to se neće desiti“.

Jedna od tema u fokusu javnosti ovih dana je i sakupljanje novca za lečenje dece u inostranstvu. Dušan Todorović otišao je u subotu na lečenje u Barselonu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za N1 da je lečenje dece u inostranstvu rešeno sistemski osnivanjem fonda za lečenje, ali da u praksi to nije zaživelo u potpunosti, jer se, kako kaže, zainteresovani ne prijavljuju.

„To je tužna tema, ali i sistemska i zakonska stvar. Moj najstrašniji utisak je ono što je Sergej Trifunović rekao da će se novac Vlade potrošiti, a onda ide novi ciklus, tu nam treba sistem. Država je servis građana, ako već izdvajamo novac od primanja, smisao države je u pravljenju solidarnost a ne u velikoj politici. Ta deca moraju da budu najbolje lečena“, smatra Stojanović.

Juče je upriličena proslava povodom stotog rođendana naše poznate glumice Branke Veselinović. Gorčin Stojanović kaže da je Branka oličenje radosti i dobrote. 

„Bilo je jako lepo, dostojanstveno, nesvakidašnji rođendan, ona je osoba koja zrači svojom energijom koja je neiscrpna, bilo je mnogo nadahnutih reči, kada pomislite da je rođena onog dana kada je probijen Solunski front, vidite da vaši životi imaju neki kontinuitet. Ona je oličenje radosnog pristupa životu i dobrote. Što se tiče odnosa prema velikanima, mislim da uvek može bolje, nama bolno nedostaje kontinuitet, naročito u stvarima kulture. Stalno pričamo o nekim drugim temama, a ovo su dokazi da zaista postojimo“.

Fudbaleri Crvene zvezde igraće danas prvu utakmicu u Ligi šapiona protiv vicešampiona Italije Napolija.

„Ja se radujem, mi smo to zadovoljstvo osetili dva puta, voleo bih da Zvezda pobedi. Mislim da Zvezda ima šansu, jer Napoli nije uspostavio ritam igre dok Zvezda jeste, i oni će doći da se vade na Zvezdi, biće teško, ali bi moglo da se dogodi, ne očekujem spektakularnu utakmicu jer je ulog veliki. Sama igra je uvek do jedne mere zaborav svakodnevice, fudbal su i tribine, voleo bih da Zvezda ne izgubi mogućnost da igra pred svojom publikom u nastavku takmičenja“, rekao je on.