Vučić: Moja politika u vezi sa Kosovom doživela poraz

N1

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je na Glavnom odboru SNS-a da je njegova politika da Srbija dosta toga sačuva Kosovu doživela poraz, jer Srbi više vole da izgube sve.

Vučić je stranačkim kolegama rekao da se tokom pet godina pregovora o Kosovu suočavao sa najvećim pritiscima. “A kada smo pokušali nešto da dobijemo, sve smo izgubili i ispustili zahvaljujući sopstvenoj neodgovornosti”, istakao je lider naprednjaka.

Priznao je, kako je rekao, da je njegova politika u vezi sa Kosovom u Srbiji doživela poraz.

“Ta moja politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu je doživela poraz. Srbi vole da izgube sve. Više vole da plaču nad nečim što ostane daleko nego da imaju nešto u rukama”, ocenio je Vučić.

Dodao je da je prvu rundu dobila „Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobeđuje“.

Naveo je i da su u istom kolu Sonja Biserko, Sava Janjić i Rada Trajković i oni koji su tobože najveći nacionalisti.

Vučić je rekao i da je njegov govor u Kosovskoj Mitrovici bio govor diskontinuiteta sa politikom predsednika Slobodana Miloševića, ali da to niko nije želo da čuje, jer je regionu potrebna loša, svađalaččka Srbija koja preti ratovima.

On je rekao da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija meša u pitanje Kosova i da je to proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila.

„Sami smo sebe izbacili iz UN-a, 2012. godine smo sami doneli presudu protiv sebe (Međunarodnog suda pravde), 2011. godine smo postavili granicu na Brnjaku između Srba i Srba“, rekao je Vučić.

Bojazan zbog svega što se „nadvilo nad Srbijom“

Vučić je obavestio prisutne članove svoje stranke da „ima velku bojazan“ od „svega što se nadvilo nad Srbijom“, misleći na trenutnu situaciju u regionu, zbog suprotstavljenih interesa velikih sila i da niko ne može da predvidi „šta će se desiti u sledećih 15-20 dana“.

„Srbija je svojom odgovornošću osiguravala mir i stabilnost u regionu. Vodili smo računa da ne ugrozimo Srbe koji žive u regionu, da njih ne dovedemo u tešku poziciju ni na koji način. Ne zaboravite da mnogi Srbiju smatraju remetilačkim faktoru, misleći da je Srbija može da postane nečiji prijatelj kad je slaba i kada sebe unižava“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je Srbija po nezaposlenosti, stopi rasta i nivoa javnog duga jedna od najboljih u regionu.

„Nisam siguran da to svi žele. ‘Oni’ nas optužuju za sve nedaće, oni smatraju i Republiku Srpsku remetilačkim faktorom. Valjda treba da prećutimo Jasenovaci i Jastrebarsko… Ja sam spreman da se izvinim kada smo pogrešili, ali neću da stavljam žig na čelo Srbije i moj posao je da štitim intererese zemlje“, kazao je Vučić.

Zašto ste ćutali na uvrede upućene premijerki?

Lider naprednjaka kritikovao je stranačke kolege jer nisu dovoljno stali u zaštitu i odbranu premijerke Ane Branbić kojoj je jedan od lidera opozicije uputio uvrede i pretnje.

Vučić je podsetio da su članovi stranke više reagovali na „neke gluposti“ nego kada je jedan od lidera opozicije zapretio silovanjem premijerki.

„Ako nećete da se sukobite sa onima koji direktno propagiraju silovanje, onda nemojte da budete u ovoj stranci. Ne sme naša stranka da postane ono što su oni i zato stranka mora imati borce koji će da se bore rečima, idejom, marljivošću, da se bore za svoje kolege, prijatelje i normalnu Srbiju. Srbija nije normalna ako neko silom hoće na vlast da dodje ili propagire silovanje“, istakao je Vučić.

Vučić je za predsednika sindikata Sloga i jednog od osnivača Saveza za Srbiju. Željka Veselinovića koji je uputio uvrede Ani Brnabić rekao da je „kreten“.

On je istakao da ga ne interesuje zašto ćute profesori, akademici, „samoproklamovana elita, ali da ga interesuje zašto su na uvrede ćutali naprednjaci.

Naprednjaci biraju novo rukovodstvo sledeće godine

Vučić je predložio i da se novo rukovodstvo SNS-a bira na izbornoj skupštini u maju ili septembru sledeće godine.

On je rekao da bi do tada trebalo da se održi izborna skupština, kako bi SNS bila spremna da se novom energijom, snagom i poštenim ljudima krenu u pripreme parlamentarnih izbora 2020. godine.

Posle Vučićevog govora, sednica Glavnog odbora SNS je zatvorena za javnost.