ROSU na severu Kosova, Tači se "provozao" jezerom Gazivode

Vesti 29. sep 201813:04 > 22:24
Kabinet Hašima Tačija

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU se povukle sa jezera Gazivode na severu Kosova nakon što se čamcem provozao kosovski predsednik Hašim Tači. Srpska vojska i policija u stepenu najviše pripravnosti po naredbi predsednika Vučića. Nakon svega - nove najave o odlaganju dijaloga Beograda i Prištine.

21.29Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

On je dodao da je albanska strana prekršila više sporazuma – Briselski sporazum, Sporazum o slobodi kretanja, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum.

20.25Predsednik odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun izjavio je za N1 da je današnji incident na Gazivodama „nepotrebna i brutalna provokacija Hašima Tačija“.

„Jedna potpuna nepotrebna, brutalna zbog mogućih posledica, provokacija od Tačija i specijalaca ROSU, koja je došla u vreme kada se ulažu veliki napori da se razgovori Beograda i Prištine nastave i da se krene ka cilju rešavanja situacije na Kosovu dogovorom“, rekao je Drecun gostujući u Dnevniku N1.

On kaže da se Tači „samo deklarativno“ zalaže za taj dogovor.

„Vidimo Tačija koji se deklarativno zalaže za taj kompromis, a sada izaziva provokaciju koja može ozbiljno da ugrozi nastavak dijaloga“, rekao je Drecun.

18.53Portparol međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), Vićenco Graso, potvrdio je da je „predsednik Kosova Hašim Tači posetio Gazivode, na severu Kosova“, ali je, kako prenosi RTK, demantovao vest da su Tačija pratile specijalne jedinice ROSU.

18.50Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je ulazak specijalne jedinice kosovske policije u kompleks Gazivode ilegalan i nasilan čin koji ugrožava politički proces u kojem se traži kompromisno rešenje za pitanje Kosova.

On je u saopštenju ocenio i da je zahvaljujući „prisebnosti i državničkoj odgovornosti“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića ta, kako je naveo „avantura prištinskih vlasti“, propala.

„Srbija, njen predsednik i njena Vlada, potpuno su posvećeni mirnom i političkom rešavanju pitanja Kosova, ali i danas smo nažalost dobili potvrdu da sa prištinske strane žele drugačije rešenje, uz nasilje i kršenje svih dogovora. Zato očekujemo brzu i odlučnu političku reakciju svih medjunarodnih činilaca, kako bi vratili Prištinu u okvire dijaloga i sporazumevanja“, naveo je Antić.

17.49 – Stotinak nezadovoljnih građana Ibarskog Kolašina blokiralo je magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribarić, na ulazu u Zubin Potok. Na putu se nalaze građevinske mašine i jedan kamion, a saobraćaj na ovom delu puta je u potpunosti je blokiran. Sa građanima se nalaze i gradonačelnici i predstavnici privremenih organa sve četiri opštine sa severa Kosova.  

Tanjug/Filip Krainčanić

17.43Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić saopštio je da prisustvo naoružanih specijalaca na jezeru Gazivode predstavlja primer napada na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i da će imati „nesagledive posledice na njihove živote“.

„Mi to više nećemo dozvoliti. Ako već KFOR ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu“, rekao je Rakić. U saopštenju se navodi da je on dodao da Srbi „neće više nikada dozvoliti“ da se ovakav upad dogodi i da nastavak prisustva jedinica ROSU na severu ugrožava napore političkih predstavnika Srba da smire tenzije među narodom.

16.35Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović izjavio je da će, ako predsednik Kosova Hašim Tači sledeći put dođe nenajavljen na sever Kosova i Metohije, „moći da uđe“, ali da mu obećava „da sigurno neće moći da izađe“.

16.10 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da su se jedinice ROSU pre desetak minuta povukle sa severa i da je Srbija dobila izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da ROSU nije bio prisutan na severu. To, kaže, dokazuje odakle medijima ta informacija.

16.10 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se povodom situacije na Gazivodama obratiti javnosti u 21 čas. Vučić je uputio protest šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu.

15:50 – „Vojska Srbije je u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta stavljena u odgovarajući stepen pripravnosti.  Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, prenelo Ministarstvo odbrane.

Kabinet Hašima Tačija

15:35 – Portparolka visoke predstavnice EU Maja Koncijančič rekla je da je visoka predstavnica u kontaktu sa obe strane i pozvala na smirivanje situacije.

15:30 – Na drugoj konferenciji za novinare, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su lažni i netačni podaci da su se jedinice ROSU povukle sa Gazivoda i da su netačni navodi da niko nije uhapšen.

„Do ovog trenutka specijalne, do zuba naoružane jedinice koje podsećaju na policijske jedinice se nalaze na teritoriji Gazivoda“, rekao je Đurić. Podsetimo, novinari sa lica mesta javljaju da su jedinice ROSU napustile oblast jezera Gazivode.

On je naglasio da su u Centru za ekologiju zadržani radnici tog centra Miloš Milić i Nemanja Milovanović, kao i građevinski radnici Nikola Đurović i Nenad Galjak.

„Po treći put se pokazalo da narod na KiM ne može da računa ni na NATO, ni na Kfor“, rekao je Đurić.

15:11 – Interesantno je da se Tači odlučio danas za posetu, kad se u Prištini održavaju demonstracije Pokreta „Samoopredeljenje“ zbog Tačijeve ideje o korekciji granica, javlja reporterka N1.

Mediji javljaju da je nekoliko hiljada građana na tom protestu.

15.10 – Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio kako je imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivoda i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

14:50 – Oko Centra za sport i kulturu u Zubinom Potoku i oko brane i objekta na brani Gazivode nema ni pripadnika ROSU ni pripadnika kosovske policije, javljaju novinari sa lica mesta.

14:45Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, naveo je za RTS da su uputili zahtev da Srbija najhitnije interveniše da zaštiti Srbe i imovinu na Kosovu.

14:40Kosovski predsednik Hašim Tači boravio je oko petnaestak minuta kod brane na jezeru Gazivode, odakle je potom otišao u pratnji kosovske policije i njenih specijalnih jedinica, javio je reporter agencije Beta sa lica mesa.

14:39KFOR nije bio obavešten da će pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ući na sever Kosova i ta misija sada šalje svoje jedinice u Zubin potok gde će ispitati situaciju, izjavio je za Tanjug glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso. 

Prema njegovim rečima, kako prenosi Tanjug, pripadnici ROSU su uhapsili zamenika gradonačelnika Zubinog Potoka, a KFOR je poslao svoje jedinice na to područje kao i da je monitoring i provera situacije u toku.

14:32Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović je kazao za RTS da je stanje u toj opštini mirno, ali da je imao problem da umiri narod, kao i da je razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice o svemu i da swu njegovi sagovornici bili iznenađeni. Istakao je da je Tačijev dolazak i dolazak ROSU bio nenajavljen, nazivajući kosovskog predsednika ratnim zločincem.

Vulović kaže da niko nije uhapšen, iako je prethodno Mrko Đurić izjavio da je bilo hapšenja. Takođe i KFOR tvrdi da je uhapšen zamenik gradonačelnika Zubinog Potoka.

14:21Savez za Srbiju najoštrije osuđuje akciju separatističkih vlasti u Prištini i provokatorski, nasilni, upad specijalne jedinice kosovske policije ROSU na jezero Gazivode. „Zahtevamo hitno povlačenje jedinice ROSU iz rejona Gazivoda i sa severa KiM i oslobađanje Srba koji su uhapšeni tokom ovog napada. Istovremeno, Savez za Srbiju poziva koalicione partnere Vučića, Tačija i Haradinaja da se ne igraju životima ljudi i krhkim mirom u regionu, radi postizanja lične koristi, rejtinga ili ranijih tajnih dogovora“.

14:06Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da je Tači ranije danas išao na Brnjak, gde se fotografisao, pa je zatim došao na ideju da ide na Gazivode, zbog čega se sve i desilo. Gostujući na RTS kazao je da je dobio fotografije na kojima se, kako kaže, vidi Tači na jezeru u gumenom čamcu. Kaže da je to dobro osmišljena provokacija.

On ocenjuje da je reakcija srpskih vlasti umerena i preventivna.

14:01Besim Hoti, zamenik komadanta Policije Kosova za sever u izjavi za Radio Slobodna Evropa je odbacio tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kao i o navodnim hapšenjima. On je kazao da je u tom delu samo u toku „jedna poseta“, ali dodao da za sada ne poseduje više informacija.

13:45 – Đurić: Upad na Gazivode da se zastraši narod. Uhapsili su ljude koji su se tu nalazili, da bi se kosovski predsednik Hašim Tači prošetao i slikao na Gazivodama, dodao je.

„Srbija je obavestila sve međunarodne institucije o incidentu na Gazivodama, a da nema odgovora ni iz EU ni iz NATO na to… Srbija je upozorila i Prištinu i međunarodnu zajednicu da neće tolerisati bilo kakav oblik nasilja nad srpskim narodom“, rekao je Đurić, dodajući da će Srbija postupiti u skladu sa Rezolucijom 1244.

13:30 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.

Naredba je preneta Generalštabu, kao razlog se navodi napad albanskih specijalaca na Srbe na severu Kosova.

Kako javlja dopisnik RTS-a, nekoliko desetina naoružanih specijalaca upalo je u ovaj Centar, a prema nekim saznanjima, upad su izvršili i sa kopna i sa jezera. Oko centra se nalazi oko 10 kombija specijalaca. Oko centra je mirno i nema incidenata.

Za sada nema informacija kada je akcija izvedena.

„Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti“, naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

Kako ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.