Udruženje “Da se zna!”: Novi dekan Pravnog osuđeni homofob

Vesti 03. okt 201817:56 > 17:58
Reuters/Daniel Becerril

Udruženje "Da se zna!" osudilo je vest da je novi dekan Pravnog fakulteta u Univerziteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević, koji je prvostepeno osuđen za govor mržnje prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

„Krajnje smo iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu“, navelo je udruženje „Da se zna!“ u saopštenju za javnost.

Pre oko godinu dana udruženje „Da se zna!“ podnelo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog homofobičnog i „izuzetno malicioznog“ teksta na sajtu Nove srpske političke misli, u kome je optužio Paradu ponosa i takozvani „homoseksualni lobi“ za porast nasilja u porodici.

„U novembru 2017. godine dobili smo odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te da je podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede zakona. Budući da je institucija podnela tužbu, naše udruženje nije bilo stranka u postupku, ali smo od ove institucije više meseci nakon početka postupka saznali još jednu ohrabrujuću vest, i to u julu ove godine – Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio je Branislava Ristivojevića za govor mržnje“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Ristivojević iznosio i druge „izuzetno kontroverzne stavove“, poput onih u kojima obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

„Postavljamo pitanje: da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a pre svega istoriju kršenja zakona, kada bira dekana, budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo“, navodi se u saopštenju.

Udruženje „Da se zna!“ je saopštilo da su „izuzetno uznemireni“ saznanjem da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužioci i sudije, to jest ključne osobe za borbu protiv homofobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBT+ osobama, rukovodi čovek „koji za porast nasilja u porodici krivi LGBT+ zajednicu i koji je zbog toga prvostepeno osuđen za govor mržnje“.