BIA: "Spoljni faktor" najveća pretnja po bezbednost zemlje

Vesti 05. okt 201818:27 > 18:52
Tanjug/Rade Prelić

Šta je najveća pretnja u ovom trenutku po ustavni poredak i bezbednost Srbije? Prema procenama Bezbednosno informativne agencije, to je prikriveno delovanje spoljnog faktora i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate.

Dok predsednica Vlade kao bezbednosni izazov izdvaja situaciju na Kosovu, predsednik Srbije upozorava na ideje o upadu Albanaca preko mosta u Mitrovici.

Govoreći na konferenciji „Ka bezbednijoj Srbiji“, koju je organizovala javnosti malo poznata „Nacionalna avangarda“, predstavnik BIA Marko Parezanović rekao je da najintenzivniju pretnju Srbiji predstavlja prikriveno delovanje spoljnog faktora, koji najčešće koristi mBIehanizme svojih specijalnih službi. 

„Na taj način vrše se određene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci, naglašavam pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedini delovi medija. Takođe, nije retka pojava da se pojedini delovi NVO sektora stavljaju u neku destruktivnu i subverzivnu funkciju. Ono što je relativno nova pojava, ali nije nepoznanica, to je upravo uticaj ovih negativnih i destuktivnih struktura prema sindikatima“, rekao je Parezanović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, međutim, navodi da su pred Srbijom četiri osnovna izazova – migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i situacija na Kosovu. 

„Situacija koju mi imamo, taj zamrznuti konflikt je uvek jedan značajan potencijalni izvor velike sigurnosne pretnje po naše građane. Svidelo mi se kako je predsednik rekao, mislim da se prištinske vlasti ponašaju kao „grogi“ bokser koji ne znate tačno šta može da se desi tako da imamo i sve više provokacija“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Zbog poslednje, kako je srpski zvaničnici zovu, provokacije, kada je Hašim Tači u subotu obišao jezero Gazivode, u Srbiji je podignuta borbena gotovost vojske. Aleksandar Vučić kaže da njegova odluka od četvrtka da ukine tu naredbu nije u suprotnosti sa izjavom šefa srpske diplomatije da bi zamrznuti konflikt na Kosovu mogao da dovede do „blickriga“ i upada kosovskih snaga na sever.

„Smatram da u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost, ali nema nikakve sumnje da je Dačić u pravu kada kaže da to ne možete nikada sa sigurnošću da kažete, ali ne možemo da držimo naše jedinice u punoj pripravnosti svakog dana. Ono što je mene strah to su njhihove ideje oko Kosovske Mitrovice, jer već imamo u obaveštajnom prikupljanju naznaka da bi neki pokušali da provale preko mosta u Mitrovici i to ukazujemo međunarodnoj zajednici i tražićemo da se to ne dogodi“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Učestvujući na konferenciji, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu najava stvaranje nove države – Velike Albanije.